Dorin Gligor: Criza lemnului de foc duce la tăieri ilegale de arbori

10 octombrie 2016 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

02 gligor 31

Sorina Popa

Problema lemnelor de foc este una veche şi se pare că nu va avea o soluţie prea curând. Liberalii propun o rezoluţie care să vină în sprijinul cetăţenilor, ca să poată avea lemne pentru încălzirea locuinţei.
„Se lucrează în pierdere”
„Există o problemă care nemulţumeşte şi afectează foarte mult populaţia judeţului din zona rurală. Oamenii sunt în dificultate să-şi procure stocul de lemne pentru iarnă. Criza lemnului de foc a determinat creşterea costului de încălzire peste limita posibilităţilor. PNL a adoptat recent o rezoluţie. Aceasta porneşte de la realităţi ale ţării noastre. România se confruntă cu o criză a lemnului de foc. Aceasta duce la presiuni de tăieri ilegale. Or, grija noastră este de protejarea pădurii în interesul cetăţenilor. România se confruntă cu o criză a masei lemnoase pentru prelucrarea superioară în industria mobilei. Firmele au fost obligate să cumpere materie primă chiar foarte scump, iar astăzi ele lucrează în pierdere, doar ca societăţile să-şi onoreze contractele. În toate ţările UE, autorităţile au grijă ca producătorii de mobilă să fie asiguraţi cu resursă de masă lemnoasă din zonă, pentru a susţine industria locală dar şi pentru că transportarea lemnului pe distanţe mari nu este competitivă. Guvernul Cioloş este în procedură de a acorda contravaloarea plăţii pentru asigurarea pazei pădurilor, însă plăţile sunt întârziate. PNL cere ca guvernul, prin Ministerul Mediului, să modifice legislaţia, astfel încât să oblige Romsilva să asigure vânzarea lemnului de foc direct către populaţie, prin ocoalele silvice. De asemenea, cerem ca guvernul să sprijine industria mobilei pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime. Procedura privind plata contravalorii asigurării pazei pădurilor până la 30 de hectare să fie accelerată, astfel încât plăţile să fie făcute, iar suprafeţele nepăzite, primele la îndemâna hoţilor, să fie reduse considerabil”, a declarat Dorin Gligor (foto), candidat al PNL Hunedoara la Camera Deputaţilor.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. i.nic carasteanu spune:

  In Principatele Romane timp de secole grija fata de padure era atat de prezenta incat a creat adevarate cutume si deprinderi mai tari ca legea si insusite si respectate de tot natul. Daca aveam pana mai ieri paduri si codri fara rivali in Europa este pentru ca in vechime, in ultimele doua secole taranul roman facea caldura in bojdeuca lui cu coceni de porumb si cu uscaturi din padurea statului sau/si a boierului, care il lasau sa adune copacii, crengile uscate in scopul curatirii terenului si eliberarii copacilor viabili de resturile uscate, bolnave, etc. Cine taia un lemn bun pentru constructii, mobila, etc facea in mod sigur inchisoare. Acum fac inchisoare si platesc amenzi incredibile cei prinsi carand un copac in spate sau niste crengi ramase de la bustenii falnici taiati de mafia padurilor. Cel care pleaca din padure cu tulpinile [piesa 1 piesa 2 si trei] a copacului nu are nici o urmare, fiind din “formatie” si, culmea, cine vine dupa jefuitor si curata terenul de crengile rezultate, de lemnul crapat in procesul prabusirii la taiere si care da loc celorlalti copaci sa se dezvolte liberi va face inchisoare. Controlorii raporteaza ca numar cate procese au facut iar cei care ii controleaza nefiind oameni din productie, din campul muncii, nu pricep nici ca in numarul de amenzi date nu se regasesc marii jefuitori ci amaratii satelor si nu pricep nici ca statul nu incaseaza suma data ca amenzi pentru ca potrivit legii comuniste 32 omul daca plateste in 48 de ore da in realitate jumatate din amenda. Asa ca minciuna si manipularea autoritatilor este moneda de lucru in codrii tarrii.

 2. Avram Iancu spune:

  Dom’ Gligooor, jumate din primarii , nici macar nu au facut licitatiile.
  De ce mintiti oamenii ????????????????????????
  Pacat. A venit frigul si eu stiu ca toate comunele nu au lemne.
  Voi ne credeti prosti, iar noi va stim HOTI.
  Daca tot nu faceti nimic, precum cu CEH HD, macar nu cotcodaciti.
  Cereti voturi si atat.
  Iar noi, daca avem motiv, vom veni.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
UDMR Hunedoara a prezentat candidaţii pentru alegerile parlamentare

Preşedintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler (foto), a prezentat într-o conferinţă de presă listele complete de candidaţi şi încheierea campaniei de...

Începe judecarea procesului Moloţ vs ANI 3

Astăzi, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, va avea prima înfăţişare în instanţă în procesul în care...

Caricatura de marţi, 11.10.2016

de Liviu Stănilă

Închide