Comunitate

Dor și drag de Dragobete

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Con­si­liului Județean Hunedoara și în par­te­neriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, organizează eve­nimentul cultural-literar „Dor și drag de Dragobete”, în data de 22 februarie 2024, ora 1700, în Foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani.

Tradiție românească
„Dragobetele este una dintre cele mai frumoase și mai îndrăgite sărbători ale românilor, o sărbătoare a primăverii, a renașterii naturii, a bucuriei de a trăi. Rădăcinile acestei sărbători coboară adânc în istoria poporului român, Drago­betele fiind considerat un personaj mitologic, un tânăr chipeș care „sărută fetele” și aduce bucuria iubirii în inimile celor tineri ca un veritabil sol al dragostei curate. Ziua de 24 Făurar este „capul pri­măverii”, începutul anului agricol, mo­mentul redeșteptării naturii, al triumfului vieții și al bucuriei. În ciuda pătrunderii insistente a unor obiceiuri străine legate de dragoste, obiceiuri preluate cu mult entuziasm, sărbătoarea de Dragobete încearcă, și în mare parte reușește, să mențină neschimbată o tradiție româ­nească veche de multe veacuri. Săr­bă­toarea de Dragobete este un excelent prilej de a lua contact cu un model cultural nealterat, pur, care să ne aducă bucurie. Și în acest an, vom organiza o acti­vitate culturală cu prilejul zilei de Dra­gobete, presărată cu frumoase momente artistice, cu poezie și muzică, cu crearea unei ambianțe care să le amin­tească tuturor participanților că tradițiile noastre populare nu pier nicio­dată. Celor prezenți li se va oferi un fru­mos și bogat program artistic la care își vor da concursul artiști hunedoreni, poeți, cântăreți, adevărați creatori de frumos și de veritabilă spiritualitate”, anunță Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene.

Recital de cântece românești
Programul va fi deschis de îndrăgitul solist de muzică populară Ciprian Roman care, împreună cu grupul instrumental „Drăgan Muntean” condus de prof. George Cîlțea, va susține un recital de cântece românești de dragoste sub genericul „Toate dorurile mele”. Va urma un recital de poezie intitulat „Metaforele Dragostei” în tălmăcirea actorilor Simona Codreanu, Oana Crișan, Andrada Dobre, Laurențiu Vlad și Robert Vladu. Cu sensibilitate și har, actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani vor dărui clipe de reală bucurie tuturor celor ce iubesc poezia, în special lirica de dragoste.
Ca și în anii trecuți, sub genericul „Lirică hunedoreană de dragoste în rostirea autorilor”, publicul se va putea bucura de un adevărat regal de poezie oferit de poeți hunedoreni cunoscuți și îndrăgiți. Cvartetul Cuore va oferi în finalul programului un recital de piese de mare popularitate din literatura muzicală clasică și contemporană, piese puse și ele sub semnul eternului sentiment al iubirii. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura