ComunitateEducatie si cultura

Dor de Eminescu

Ca în fiecare an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hune­doara, cinstește memoria lui Mihai Eminescu printr-o suită de manifestări cul­tural-educative, anul acesta purtând ge­nericul „Eminescu, mândria noastră…”.

De ce ne mândrim cu Eminescu
„Am ales aceste cuvinte pline de pro­funde înțelesuri cu care criticul și is­to­ricul literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga își în­cheia monografia dedicată Poetului. Avem toate motivele să ne mândrim cu Eminescu, să ne mândrim că pe acest pământ românesc a trăit și a creat, a iubit și a suferit cel care strălucește ca un astru pe firmamentul culturii române. Este deja o tradiție a Bibliotecii Județene ca, la fiecare miez de ianuarie, să ne amintim de marele nostru poet a cărui zi de naștere a devenit Ziua Culturii Națio­nale. În această zi, mai mult ca oricând, ne îndreptăm gân­durile către cel care ne-a lăsat o mo­nu­mentală moștenire spi­ri­tuală pe care avem datoria s-o prețuim și cu care tre­buie să ne mândrim”, susține Sebastian Bara, managerul bibliotecii județene.

„Bucurie și alinare în poezia lui”
„La manifestările comemorative dedi­cate lui Mihai Eminescu îi invităm să ia parte pe toți cei care poartă în suflet minunata slovă a poetului, pe cei care îl simt alături pe poet la bucurie și la du­rere. Oricât de greu ne-ar fi, oricâte în­cercări avem de trecut, vom afla întot­deauna bu­curie și alinare în poezia, proza sau publi­cistica marelui nostru poet. Versul emi­nes­cian a însoțit generații întregi de români în ultimul secol și jumătate și, fără îndoială, Eminescu va fi la fel de iubit și de către cei care vor veni după noi. „Să ne aducem pururi aminte de Eminescu” este îndemnul poetului Tudor Arghezi, îndemn pe care îl urmăm cu sfințenie. Vă aștep­tăm, așadar, la întâlnirea de suflet cu ver­sul eminescian ale cărui farmec și fru­mu­se­țe tainică nu încetăm să le deslușim și să le iubim tot mai mult”, a adăugat Bara.

Iată programul manifestărilor:
Ora 10:00 – Parcul Municipal „Cetate” Deva: Evocarea poetului național, Recital muzical susținut de Alexandrina, Iuliana și Florian Chelu Madeva, membri ai Fun­dației Rock Filarmonica Oradea, care va consta în interpretări originale pe ver­su­rile poetului Mihai Eminescu – sonete, poezii și romanțe, Recital Mariana Anghel – „Eminescu, patriot și iubitor de folclor”, Depunere de flori la statuia poetului.
Ora 12:00 – Deva Mall, etajul 3, Salle dʼOr: „Eminescu – Muntele fără poteci”, con­curs între elevii de la colegiile și liceele din Deva pe subiecte legate de viața și creația marelui nostru poet.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Sala de Lectură: Ex­po­ziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărțile prezentate făcând parte din patri­moniul Bibliotecii Județene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura