ComunitatePolitica si administratie

Dobra optează pentru investiții în viitorul local

Magdalena Șerban

Administrația din Dobra nu vrea să piardă „trenul verde” al investițiilor, ur­mărind să câștige proiecte atât pentru stații de încărcare electrică, eficien­ti­zare energetică a clădirilor publice, cât și pentru achiziționarea a trei micro­buze școlare nepoluante. Totul din fon­duri de mediu, respectiv cu finanțare ne­rambursabilă provenită de la Uniu­nea Europeană.

S-au identificat locațiile eligibile
„Prin Administrația Fondului pentru Mediu vrem să realizăm două stații de încărcare electrică cu câte două puncte fiecare, așa cum prevăd normativele teh­nice. Unul dintre considerentele de bază ce trebuie respectate este ca acestea să fie poziționate în imediata apropiere a transformatoarelor, pentru a se putea asigura fluxul energetic optim pentru ambele tipuri de încărcare: lentă și rapidă. Așa că ne-am orientat către zona centrală, adică piața agroalimen­ta­ră din satul principal și vom monta și în zona fostului CAP, pe Strada Mihai Eminescu. Potrivit ghidului, se finan­ţea­ză staţiile formate din minimum două puncte de reîncărcare, alimentate de ace­laşi punct de livrare din reţeaua publică de distribuţie, dintre care un punct de reîncărcare permite încărcarea în curent continuu la o putere ≥ 50 kW şi un punct de reîncărcare permite încăr­carea în curent alternativ la o putere ≥ 22 kW a vehiculelor electrice. Cât privește atuurile acestui proiect pe care unii poate îl vor percepe ca fiind neadecvat și neoportun, ele se vor resimți în rândul localnicilor care în anii ce vin vor cântări mai bine posibilitatea de a cumpăra un autovehicul electric. Evident, un mare plus o să fie legat de costurile mult mai reduse, chiar de trei, patru ori la eco­no­mia legată de alimentarea lunară, și mai ales scutirea de la impozite și avantajul pe care îl oferă populației prin lipsa emi­siilor de carbon. Infrastructura nu este foarte dezvoltată și tocmai asta se și vizează prin acest program. Deocam­dată, la nivel local există proprietari de autoturisme hibrid și clasice, însă piața auto se redefinește de ceva timp, iar destinația este clar una care nu va dăuna mediului înconjurător și se va face, treptat, tranziția către astfel de mijloace de transport. Deasta nu vrem să fim co­dași și ne organizăm acum, când primim finanțare și nu trebuie să venim nici măcar cu cotă parte din visteria proprie, deci banii sunt asigurați în întregime. E bun și tradiționalismul, dar trebuie să fim și realiști și să acceptăm schimbările care sunt inevitabile, la scară largă”, a arătat Ovidiu Pădurean (foto), primarul din Dobra.

Viteză în accesare. Primul venit, primul servit
De asemenea, eficientizarea energe­tică a clădirilor în baza fondurilor de mediu reprezintă o prioritate, având în ve­dere evoluția actuală a prețurilor și a tarifelor la utilități. Pe de altă parte, cos­turile legate de reabilitarea termică a unui edificiu sunt mai mici decât cele pen­tru instalarea unei capacităţi supli­men­tare de energie termică pentru încăl­zire. În România, consumurile ener­ge­­tice sunt la nivelul a 40 la sută din con­su­mul total de energie al ţării, iar pon­de­rea aceasta s-a constatat mai mult sau mai puţin peste tot în lume. Așadar, con­ducătorii locali încearcă să diminueze cheltuielile, iar în egală măsură să și reabiliteze energetic clădirile de rang public. Concomitent, transportul elevilor trebuie soluționat pentru a deveni de­cent și mai puțin apăsător cu bugetul. „Pe fonduri de mediu nu ne-am decis încă pentru care cămine culturale (două) să accesăm în primă fază componenta ce are ca obiectiv eficientizarea termică. În perioada imediat următoare vom veni cu concluzia. Dar ce e nevoie neapărat este ca prin Programul Naţional de Re­dre­sare şi Rezilienţă – PNRR să înlocuim actualele microbuze școlare cu unele noi, electrice (capacitate 16+1 locuri, fie­care). Au ani de fabricație destul de în­de­părtați (2007-2010, ceva de genul) și o rutină în servisare, deci bani aruncați pe re­parații nenumărate, piese oarecum greu de găsit, etc. Înțeleg că unii ar pre­fera să ne îndreptăm atenția poate către alt­ceva, dar dacă noi nu avem grijă de copiii noștri, ce pretenții să avem de la alții. Un microbuz trebuie să fie sigur și să meargă la sigur, că e caniculă sau ninge. De ce să stăm cu emoții?”, a mai subliniat edilul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura