Actualitate

DNA revine cu amănunte privind acuzaţiile de corupţie din Primăria Petroşani. Au depus documente false la APIA, pentru a obţine subvenţii

Natalia Bumbac

După o săptămână de la trimiterea în judecată a dosarului, DNA vine cu un comunicat în care arată care sunt acuzaţiile aduse celor trei foşti şi actuali angajaţi ai Primăriei Petroşani, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Aceştia sunt Adrian Neagoe, la data faptelor şi în prezent secretar al Primăriei Petroşani, Daniel Vişan şi Lucian Dragomir, ambii în perioada în care s-ar fi produs faptele au deţinut, pe rând, funcţia de şef Birou Cadastru, primul fiind în prezent directorul DADPP din Primăria Petroşani, iar al doilea, cadru didactic universitar la Timişoara.

Conform comunicatului, procurorii DNA susţin că în cursul anului 2009, Adrian Neagoe, Daniel Vişan şi Lucian Dragomir, în calităţile menţionate mai sus, au depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false pentru a obţine subvenţii din bugetul Uniunii Europene (UE), pentru o suprafaţă de 693,90 de hectare. Această finanţare nu a fost obţinută, deoarece APIA Hunedoara a respins cererea Primăriei Petroşani din cauza supradeclarării (cererea se suprapunea peste cea formulată de o asociaţie composesorală, îndreptăţită să beneficieze de fondurile nerambursabile pentru suprafaţa de circa 200 de hectare). ”În perioada 2013-2015, Neagoe şi Vişan au închiriat unei persoane fizice aceeaşi suprafaţă de circa 200 de hectare, în condiţiile în care, aşa cum am arătat mai sus, ştiau că Primăria Petroşani nu avea asupra terenului respectiv decât un drept de nudă proprietate, asociaţia composesorală fiind cea îndreptăţită să beneficieze de fondurile nerambursabile. Ulterior, persoana respectivă (chiriaşul), acţionând fără vinovăţie, a depus documentele la APIA şi a obţinut pe nedrept fonduri din bugetele administrate de UE în cuantum de 954.155 de lei”, se explică în comunicatul DNA. Nuda proprietate se referă la situaţia în care asupra unui bun s-a instituit un drept de uzufruct pe numele unui terţ, golindu-i-se astfel conţinutul, de atributele posesiei şi folosinţei.
APIA s-a constituit parte civilă în proces pentru suma de 954.155 de lei. De asemenea, Asociaţia Composesorală Poienile Tăii, Băniţa- Dâlja Mare s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 11.683.962 de lei reprezentând beneficiul nerealizat, ca urmare a excluderii de la plată de APIA Hunedoara, dată fiind situaţia de supradeclarare. Procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor bunuri care aparţin lui Neagoe şi Vişan.
Pentru faptele descrise mai sus cei trei sunt acuzaţi de ”tentativă sau complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată şi participaţie improprie în formă continuată la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”. Dosarul se va judeca pe fond la Tribunalul Hunedoara, nefiind stabilit încă termenul pentru prima înfăţişare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura