Dispută internaţională pentru numele părintelui Arsenie Boca

10 mai 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Episcopia Devei şi Hunedoarei va milita pentru apărarea imaginii şi numelui părintelui Arsenie Boca (foto), supranumit de credincioşi „Sfântul Ardealului“, în condiţiile în care o firmă din Marea Britanie, reprezentată în România de către un arădean, susţine că ar deţine drepturile de proprietate asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca“.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu, a declarat ieri, joi, că părintele Arsenie Boca este o personalitate duhovnicească şi nu poate fi asumat ca un brand, demersul firmei străine fiind catalogat ca o chestiune „total deplasată“.
„Părintele Arsenie nu poate fi, în nici un fel, asumat ca o marcă înregistrată sau ca un brand. Părintele Arsenie este o personalitate duhovnicească, o personalitate a Bisericii, o personalitate – aş spune eu, naţională, şi cred că a revendica astfel de pretenţii asupra părintelui Arsenie Boca este o chestiune total deplasată. Echivalează, aş îndrăzni să spun, cu pretenţia de a şi-l asuma pe Mihai Eminescu sau pe Mihai Viteazul. Cam acelaşi lucru este. Nu poate nimeni să deţină drepturi asupra unei personalităţi, chiar dacă aceasta nu mai trăieşte, decât în măsura în care există nişte drepturi de moştenire, de succesiune. Dar nu altfel“, a spus reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
El a arătat că Episcopia Devei nu a primit, până acum, nici o înştiinţare oficială referitoare la existenţa unor drepturi de proprietate asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca“, precizând, totodată, că în momentul în care va apărea o astfel de notificare vor fi făcute toate demersurile necesare pentru a proteja imaginea părintelui şi pe credincioşii pentru care părintele Arsenie reprezintă un reper moral.
„În momentul în care ne vor notifica, va trebui să procedăm în consecinţă, să apărăm, până la urmă, imaginea părintelui Arsenie şi pe credincioşii noştri. Va fi un demers făcut în numele credincioşilor care vin la mormântul părintelui Arsenie, care citesc lucrările părintelui Arsenie, pentru care părintele Arsenie reprezintă un reper duhovnicesc, un reper moral“, a conchis purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Zeci de obiecte de cult religios, în majoritate icoane cu Arsenie Boca şi cărţi despre viaţa acestuia, au fost confiscate miercuri de către poliţiştii din Arad, dintr-un magazin de specialitate, după o sesizare depusă de un arădean care susţine că ar deţine în România drepturile asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca“.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Arad, inspector principal Lorena Radu, marca ar fi fost înregistrată, în anul 2017, la Oficiul European de Proprietate Intelectuală de către o firmă din Marea Britanie, care ar fi permis comercializarea produselor cu chipul fostului stareţ al Mănăstirii Prislop, decedat în 1989, doar unei firme din Arad.
Considerat ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX, părintele Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. La mormântul său vin şi se roagă, zilnic, sute de oameni, numărul acestora crescând la câteva mii cu ocazia sărbătorilor sau la diferitele praznice din an. (Sorin Blada, Agerpres)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Gura lumii, 11.05.2018

Vorbesc gurile rele că o duduie, cocoţată pe un post care o depăşeşte din punct de vedere al pregătirii profesionale,...

Florentina Marincu speră în calificarea la Europenele de la Berlin

Zilele trecute am primit informaţia (despre care am şi scris) cum că atleta Florentina Marincu (foto stânga), revenită de puţin...

Fotbal: S-au stabilit semifinalistele din Cupa României, etapa judeţeană

Miercuri după-masă, s-au desfăşurat partidele contând pentru sferturile de finală ale etapei judeţene din Cupa României, la fotbal.

Închide