Politica si administratie

Directorii incompatibili nu cedeazã

05 Gligor

Nicolle Ebner

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) confirmă cele semnalate de MESAGERUL HUNEDOREAN privind incompatibilitatea în care se găsesc consilierii judeţeni şi locali numiţi în funcţii de conducere a instituţiilor deconcentrate din judeţul Hunedoara.
Pe de altă parte, incompatibilii din alianţa aflată la guvernare ţin cu dinţii de ambele funcţii şi sfidează cu nesimţire legea, apelând la tot felul de tertipuri.

Trebuie să respecte legea
Cu toate că au fost numiţi în funcţii pe criterii politice, OUG 37/2009 îi aruncă pe directori în incompatibilitate, deoarece li se cere să se conformeze prevederilor Legii nr. 161/2003 privind funcţionarii publici. Asta înseamnă că, potrivit ANI, “apreciem incompatibilă deţinerea simultană a funcţiei de director coordonator, în condiţiile OUG 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice-şi a calităţii de consilier judeţean”. Decizia ANI este valabilă şi în cazul directorilor, care sunt şi consilieri locali. 

Cer modificarea ordonanţei
Abia după ce a fost sesizat de MESAGERUL HUNEDOREAN, prefectul Ioan Samoilescu a convocat luni, 15 iunie, o întrunire a tuturor directorilor incompatibili. Numai că, în loc de mult trâmbiţatul profesionalism şi moralitate politică, persoanele în cauză sfidează cu nesimţire legea, demonstrând cât de mult le interesează… doar funcţiile. În consecinţă, în loc să anunţe la care dintre posturi renunţă, incompatibilii ţin cu dinţii de ele şi, printr-o adresă către guvern şi parlamentarii hunedoreni, cer modificarea OUG 37/2009, astfel încât să fie eliminată incompatibilitatea, deoarece ei sunt personal contractual. Drept urmare, cu toate că legea trebuie respectată, starea de incompatibilitate nu este sancţionată de către prefectură, deoarece se aşteaptă răspunsul de la guvern.

Riscă să rămână fără mandatul de consilieri judeţeni
“Consider că şi dacă legea nu prevedea că sunt incompatibili, cei în cauză trebuiau sa aleagă, în termenul prevăzut de lege, pentru care dintre funcţii optează”, declară Dorin Gligor, subprefect al judeţului Hunedoara, deranjat de atitudinea colegilor săi de partid. Iar dacă prefectul Ioan Samoilescu şi incompatibilii nu vor să respecte legea, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, este decis să o aplice. “Dacă nu vor să renunţe de bună voie la funcţia de consilier judeţean sau la cea de director, atunci vor renunţa de nevoie. La şedinţa din această lună vor înceta mandatele de consilieri judeţeni ale tuturor celor în cauză”, declară Moloţ.

Trebuiau să demisioneze sau să fie demişi
Printre cei în cauză sunt: Cristian Grigoraş-director coordonator al Direcţiei pentru Tineret, consilier judeţean, preşedintele organizaţiei judeţene de tineret PDL Hunedoara; Nicolae Schiau-director coordonator Vama Deva, consilier local, vicepreşedinte PDL Hunedoara; Sorin Vasilescu-director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), consilier judeţean şi alţii. Potrivit legii, toţi ar fi trebuit să demisioneze sau să fie demişi din funcţiile pe care le deţin, deoarece nu şi-au rezolvat starea de incompatibilitate în termenul legal de 15 zile de la data semnării de către ministrul de resort a ordinului de numire în funcţie (majoritatea în 25 mai).
Aşa se dezleagă şi enigma încrâncenării Lilianei Ţolaş de a nu ceda postul de director coordonator al Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS). Postul nu este de funcţionar public şi prin urmare, Liliana Ţolaş nu trebuie să renunţe la nici una din celelalte funcţii deţinute.

3 comentarii la „Directorii incompatibili nu cedeazã

  • PAI CUM SA RENUNTE ASTIA LA POSTURILE DE CONSILIER JUDETEAN CARE SUNT SIGURE 4 ANI IN COMPARATIE CU CELE DIN DECONCENTRATE CE POT FI PIERDUTE ORICAND PRINTR-O CADERE A GUVERNULUI . SUNT PREVAZATORI , VORBA AIA :E CRIZA !

  • Au facut studii de sefi!!! Nu inteleg de ce se mai fac alegeri caci oricum se stiu dinainte ce postiri vor ocupa!Sunt atatia oameni capabili in jurul lor si al nostru ,dar ca orice oameni destepti sunt modesti …In ziua de astazi nulitatile sunt la putere!!!Pacat de Romania ,de tineret si de oameni intelectuali!

  • Ce cauta poza lui Gligor atasata de acest material? El este perfect compatibil si din cate reiese din tezt chiar ii critica pe colegii sai nerusinati. Poate doar incercarea perfida de a asocia titlul negativ cu poa lui Gligor v-a indemnat sa-i puneti poza.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.