ActualitatePolitica si administratie

Direcţia Silvică Hunedoara se pregăteşte pentru campania de împăduriri

Adriana Năstase

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara se pregătesc de acţiunile de plantări, odată cu sosirea primăverii. Pădurile se integrează organic în viaţa si ansamblul relaţiilor sociale, îndeplinind funcţii deosebite, de regularizare a debitului apelor, protecţie a solului contra eroziunilor, alunecărilor şi a factorilor climatici dăunători, pentru sănătatea oamenilor şi multiple alte servicii de ordin estetic, ştiinţific, apărare a obiectivelor industriale, asezări omeneşti, terenurilor agricole.

Regenerarea este importantă
„Nu mai puţin importantă rămâne funcţia pă­durii de a produce cu continuitate masă lem­noasă necesară acoperirii nevoilor eco­no­miei naţionale. Asigurarea continuităţii pădurii şi mentinerea vitalităţii acesteia (şi implicit a func­ţiilor productive şi de protecţie), pre­su­pune acordarea atenţiei care se cuvine acti­vi­tăţii de regenerare a acesteia atât pe cale na­turală, cât şi artificială (în special prin plan­taţii)”, sus­ţin cei de la Direcţia Silvică Hunedoara.
Tradiţional, începând cu anul 1953, în in­ter­valul 15 martie-15 aprilie se sărbătoreşte „Luna plan­­tării arborilor” (denumită iniţial “Luna pă­durii”), marcată de acţiuni cu ca­racter educativ şi de popularizare a rolului şi im­por­tanţei pădurilor.
Ca în fiecare an, cu aceste gânduri, silvi­cultorii hunedoreni s-au pregătit ca imediat ce timpul va permite, să înceapă lucrările silvice de sezon. În fapt, pregătirea campaniei a în­ceput încă din toamnă, odată cu efectuarea inventarului puieţilor din pepinieră, a con­tro­lului anual al regenerărilor, urmat de întoc­mirea documentaţiilor tehnice aferente, de­mararea procedurilor de achiziţie a serviciilor silvice şi contractarea lucrărilor.
Programul de regenerare artificială a pă­durilor în cadrul Direcţiei Silvice Hunedoara în anul 2021, prevede realizarea în fondul fo­res­tier proprietate publică a statului a aproximativ 60 ha împăduriri integrale şi a 33 ha com­pletări curente. Necesarul de puieţi forestieri este de 450.000 de bucăţi, din care circa 89 la sută răşinoase (molid, larice) şi 11 la sută foioase (gorun, cer, stejar roşu, fag, paltin, cireş, frasin s.a.).
În cursul anului, pentru culturile tinere exis­tente sau nou înfiinţate, sunt propuse circa 934 ha de lucrări de întreţinere (descopleşiri, mobilizări, revizuiri s.a.). De asemenea, au mai fost propuse 74 ha de lucrări de ajutorare a regenerării naturale. Execuţia efectivă a acestor lucrări va fi influenţată însă de o serie de factori (evolutia conditiilor climatice si im­pli­cit dezvoltarea vegetatiei copleşitoare, fruc­tificaţie s.a)

Pepiniere proprii
Puieţii necesari se produc în cea mai mare parte în cele 20 de pepinierele proprii ale Di­recţiei Silvice Hunedoara (cu peste 300 de ari ocupaţi efectiv de culturi), excedentul urmând a fi livrat către alţi beneficiari, iar deficitul de la unele specii, urmând a fi acoperit de la alte unităţi din cadrul RNP- ROMSILVA. Excedentul de puieţi nerepartizat altor unităţi din cadrul regiei, va fi oferit spre vânzare persoanelor fizice sau juridice interesate.
Pentru asigurarea şi în viitor a necesarului de puieţi forestieri, în această primăvară se vor mai realiza aproximativ 250 mp de sem­ă­nături în solarii şi 21 ari de repicaje (răşi­noase, în special molid).
Lucrările specifice se realizează atât cu per­sonal propriu, cât şi cu firme de profil, atestate în condiţiile legii şi care îşi desfăşoară acti­vi­tatea sub atenta îndrumare şi supraveghere a personalului de specialitate din cadrul ocoa­lelor silvice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura