Comunitate

Direcţia Silvică Hunedoara, profit dublu

Magdalena Şerban

Printre luptele aprige cu gândacul tipograf care ucide pădurile, conducerea Direcţiei Silvice Hunedoara a reuşit ca în ultimii doi ani să-şi dubleze profitul. Aşa că pentru 2012, provocarea este şi mai mare.

Un an bun…

Dacă în 2009, Direcţia Silvică Hunedoara avea datorii la furnizori, în valoare de 4.000.000 de lei şi o pierdere de 1.270.000 lei, acum, totul este istorie. „În ceea ce priveşte 2011, ţinând cont că a fost un an de recesiune, rezultatele sunt peste aşteptări. Am atins o cifră de afaceri de 30.000.000 de lei, faţă de 28.000.0000 de lei, cât am avut programat, iar profitul înregistrat este aproape dublu faţă de cel din 2009, depăşind 500.000 de lei. Toate aceste rezultate le-am obţinut în contextul în care nu am făcut disponibilizări sau abateri de la acordarea drepturilor cuvenite salariaţilor, ceea ce oferă o şi mai mare valoare cifrelor. Însă, a trebuit să reducem cheltuielile la maximum şi să dezvoltăm mai riguros, relaţiile comerciale cu agenţii economici. Am încheiat relaţii cu agenţi economici din judeţele limitrofe, am dezvoltat relaţii contractuale oneste, toate acestea ducând la rezultate pozitive. Este important ca orice instituţie care are relaţii comerciale cu agenţii economici să le dezvolte nu doar în interesul propriu. Nu putem trăi singuri într-un mediu economic. Depindem unii de alţii”, a spus directorul Direcţiei Silvice Hunedoara, Emil Ignat (foto).

…cu resurse pe măsură

Pe lângă câştigul din comercializarea lemnului, pădurea mai poate genera şi alte venituri, deloc neglijabile. „Din activităţi conexe, tot anul trecut am reuşit să recoltăm şi să valorificăm peste 40 de tone fructe de pădure (pe piaţa internă, iar prin agenţii comisionari şi pe cea externă), 23 de tone de ciuperci comestibile de pădure şi peste 16 tone de păstrăv provenit de la unitatea noastră din Roşcani. Legat de contractele de pază, aici am avut fluctuaţii. Constantă rămâne doar suprafaţa de aproximativ 60.000 de ha pe care o administrăm. Regretul nostru este că deşi Codul Silvic prevede obligativitatea încheierii contractelor de pază şi administrare de către deţinătorii de pădure – persoane fizice sau juridice (indiferent că le încheie cu Direcţia Silvică Hunedoara sau cu structuri ale ocoalelor private), aproximativ 30.000 de ha rămân totuşi neacoperite contractual”, a adăugat Emil Ignat.

Mai multe împăduriri în 2012

Pe de altă parte, şeful Direcţiei Silvice hunedorene consideră că regenerările naturale ale pădurii sunt absolut necesare, însă nu şi suficiente, tocmai de aceea, ele trebuie sporite artificial. „Pentru 2012, ne propunem să creăm pădure, în continuare. Vrem să creştem suprafaţa împădurită cu 30 de ha, adică să marcăm un total de 200 de ha. Noi nu  doar exploatăm şi valorificăm. Referitor la indicatorii financiari, vrem să ajungem la o cifră de afaceri de 32.000.000 de lei şi un profit de 600.000 lei”, a declarat Emil Ignat.
Salariaţii de la Direcţia Silvică se confruntă şi cu incendiile de păduri, anul trecut fiind înregistrate peste 100 de asemenea incidente. Dacă e să ne luăm după statistici, numărul incendiilor de păduri s-a dublat anul trecut faţă de 2010.

3 comentarii la „Direcţia Silvică Hunedoara, profit dublu

  • Il cunosc pe individul din fotografie(suna ca o recomandare la p.c.r.,dar nu e),si in cazul lui este valabila zicala:”… nu-i prost destul daca nu e si fudul”.
    Concret :omu’ asta nu are nimic in comun cu silvicultura , dar asta nu-i deajuns , mai si minte de ingheata apele.Povestea cu profitul e o minciuna , oamenii nu si-au luat drepturile din 2009,restructurarea a fost facuta inainte de a veni el la putere;este o criza de autoritate si de profesionalism in sistem cum nu s-a mai vazut;cei cu ”spate” isi fac de cap ; productia silvica este subevaluata la multe ocoale ,altora nu le pasa;omu’ asta nu are nimic in afara de discurs ,mincinos,din pacate.

  • Nush ke sa zik mie shi familiei ne a rezolvat problema cu padurea ku kare voia sa ne traga in piept chiar ala de la ocol

  • ,,regenerările naturale ale pădurii sunt absolut necesare” , ma tu te auzi vorbind ? da-ne ma bonurile de masa restante,echipamentul care nu l-am mai luat de 2 ani si prima de sfirsit de an si nu te mai lauda la aia care nu stiu cum sta treaba,tu si o citiva aveti profit, Retezatul plinge!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura