ComunitateFlash

Direcţia Silvică Hunedoara continuă amenajările la Rezervaţia de zimbrii Haţeg. O veste bună. Se reface efectivul de zimbrii din pădurea Slivuţ!

Adriana Năstase

Direcţia Silvică Hunedoara, prin Ocolul Sil­vic Retezat, administrează Rezervaţia de zimbri Slivuţ-Haţeg. Potrivit celor de la Di­recţia Silvică, se pare că numărul vizitatorilor de aici este în continuă creştere.

Un ţarc generos
Pentru ca rezervaţia să aibă condiţii bune pentru animale, dar şi să asigure turiştilor con­diţii optime pentru vizitare, Direcţia Sil­vică Hunedoara a efectuat mai multe ame­na­jări. Este vorba de un ţarc nou pentru zimbri, cu o suprafaţă de aproape 9 ha, un foraj cu adân­cimea de 100 m pentru asigurarea sursei de apă, o filigorie cu o suprafaţă gene­roasă pentru odihna vizitatorilor, consoli­da­rea depozitului de furaje fibroase uscate.
„De curând au fost demarate lucrările de rea­bilitare şi modernizare a drumului fores­tier „Parc Slivuţ” care asigură accesul din DN65 la ţarcurile de zimbri. Estimăm că lu­cră­rile vor fi finalizate în prima jumătate a anu­lui viitor, astfel încât sezonul estival, când se înre­gis­trează cei mai mulţi vizitatori, să fie în­tâm­pinat cu o <<haină>> nouă. În viitorul apro­piat, intenţionăm să modernizarea construc­ţiile din zona administrativă, care să includă un centru de vizitare”, a precizat ing. Radu Ga­gea, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Acum sunt nouă exemplare
Rezervaţia Haţeg-Slivuţ, subunitate a Di­recţiei Silvice Hunedoara, se mândreşte cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul Ro­mâ­niei, unde zimbrul european şi-a făcut rea­pa­riţia. Acest fapt s-a întâmplat la 12 noiembrie 1958, când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia. Astfel a fost demarată acţiunea de refacere a acestui fond faunistic preţios al pădurilor din Munţii Carpaţi, munţi ce adă­pos­teau odinioară numeroase turme. În anul 1963 au mai fost aduse alte două exemplare de zimbru tot din Polonia. În perioada 1963-1982 efectivul a crescut şi au fost create condiţiile pentru transferul unor exemplare de zimbri la alte locaţii din ţară. În anul 2014 s-a ajuns la un efectiv de 13 exemplare. În anul 2014 a fost realizat un schimb de fe­mele de zimbru între WWF-România-Rewil­ding Europe şi Rezervaţia de Zimbri Haţeg cu o­biectivul de a – îmbunătăţi fondul genetic exis­tent la zimbrii de la Haţeg şi a reduce feno­me­nul de consangvinizare.Din păcate în anul 2014 au decedat 7 zimbri din cauza blue­tongue (boala limbii albastre). În prezent efec­ti­vul este în refacere, sunt aici nouă exem­pla­re, Romulus, Roman, Roibu, Rozina, Roza, Spider Woman, Roland, Romina şi Romică, ne-au spus cei de la Direcţia Silvică Hu­ne­doara.
***
Zimbrul (Bison bonasus Linnaeus, 1758) este considerat cel mai mare mamifer ierbivor din Europa. Zimbrul aparţine ordinului Arctiodactyla, familia Bovidae (Gray, 1872)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura