FlashPolitica si administratie

Dinozaurii pitici vor avea propriul muzeu

Carmen Cosman

Dinozaurii pitici care au trăit acum multe milioane de ani în Ţara Haţegului, vor avea propriul muzeu. Fie că vorbim despre unul acoperit, ori un parc în aer liber, proiectul prinde contur.
Studiul de fezabilitate, finalizat
Cei care au auzit de Geoparcul dinozaurilor din Ţara Haţegului vor avea toate şansele să vadă dinozaurii şi în mărime naturală. Creaturile preistorice vor fi refăcute în mărime naturală şi adăpostite într-un muzeu al dinozaurilor. Una dintre posibilele locaţii se află în comuna General Berthelot, pe raza căreia se află şi Geoparcul amintit, iar administraţia publică de aici a întocmit deja studiul de fezabilitate pentru acest proiect. „Consiliul Local are deja studiul de fezabilitate pentru parcul dinozaurilor, în aer liber. Am făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, să vedem dacă obţinem finanţare, pentru că este un proiect de interes naţional, nu numai local”, a declarat primarul comunei General Berthelot, Marina Huzoni. Viitorul parc al dinozaurilor ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 4,3 hectare, iar edilii se gândesc să extindă proiectul şi să realizeze un adevărat parc de distracţii, pentru a fi cât mai atractiv pentru turişti. La un muzeu al dinozaurilor se gândeşte şi cunoscutul paleontolog Dan Grigorescu, profesor la Universitatea Bucureşti, care studiază zona de 36 de ani şi sub coordonarea căruia, în situl de la Tuştea au fost descoperite 20 de cuiburi cu aproape 100 de ouă de dinozaur pitic. „Cu încăpăţânarea care ne caracterizează, insistăm să se realizeze. Şi acum, suntem pe două filiere, ca să demarăm acest proiect. Odată a eşuat, din cauză că imobilul pe care îl aveam în vedere a fost revendicat de fostul proprietar. Asta se întâmpla în 2005. Acum, suntem pe două paliere. Dorim să reconstituim în mărime naturală dinozaurii care trăiau în această zonă”, a declarat Dan Grigorescu.
În urmă cu 65 de milioane de ani
Dinozaurii pitici din zona Haţegului au trăit în urmă cu circa 65 de milioane de ani, perioadă în care Ţara Haţegului era o insulă în mijlocul Mării Tethys. Geoparcul acoperă aproape 1.200 kilometri pătraţi, întinzându-se pe teritoriul oraşului Haţeg şi al comunelor General Berthelot, Densuş, Răchitova, Toteşti, Sarmizegetusa, Râu de Mori, Sântămăria Orlea, Pui, Sălaşu de Sus şi Baru Mare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura