Actualitate

Din toamnã, încã o platã pentru serviciile medicale

04 X 1 liliana tolas

Nicolle Ebner

În această toamnă, vor fi introduse tichetele de sănătate, românii urmând să plătească anumite taxe pentru îngrijirea medicală solicitată. Serviciile de urgenţă vor fi singurele gratuite.

Plafon maxim anual, 600 lei
Ministerul Sănătăţii estimează o contribuţie personală medie de 350 de lei/an, bani care includ două episoade de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, şase-opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu a unui furnizor, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă. Pacienţii vor plăti cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, 10 lei pentru una la specialist şi 10 lei pentru o zi de spitalizare. Serviciile de urgenţă rămân gratuite, dar apelarea la ele, în lipsa unei urgenţe va costa 20 de lei. Cea mai scumpă analiză în noul sistem este RMN-ul, care va costa 200 de lei. Plafonul maxim anual de plată pentru un pacient este de 600 lei.

Pentru europeni, nu este o noutate
Liliana Ţolaş, director-preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, spune că măsura coplăţii în Sănătate este utilizată cu mult succes în toate statele europene şi va avea ca final creşterea calităţii actului medical. “Asiguratul va fi mult mai responsabil din punct de vedere al numărului de vizite la medicul de familie sau la urgenţă (multe dintre cazuri pot fi tratate ambulatoriu), iar eficienţa acestei măsuri se va vedea deja după trei-patru luni, când vor scădea costurile servciilor medicale, iar economiile rezultate, cumulate cu cele din coplata serviciilor medicale, vor fi investite în modernizarea spitalelor, dotarea cu aparatură performantă şi în intervenţii speciale”, mai spune Liliana Ţolaş.

Pensionarii, adolescenţii şi handicapaţii, scutiţi de coplată
Categoriile scutite de coplată sunt pensionarii cu pensii de sub 700 de lei, şomerii, tinerii sub 18 ani şi persoanele cu handicap. Tichetele de sănătate se vor elibera sub formă de chitanţă de către medici la efectuarea fiecărei plăţi, încercându-se deducerea lor din impozit, în anul următor.

One thought on “Din toamnã, încã o platã pentru serviciile medicale

  • OARE DE CE MAI PLATIM CAS-UL . AR TREBUI SA NI SE DEA BANII INTR-UN CONT DIN CARE SA NE PLATIM TOT , DACA TOT TREBUIE SA PLATIM ORICE , DE LA CONSULTATIE LA SPAGA MEDICILOR …

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura