ActualitateFlash

Din nou, MESAGERUL HUNEDOREAN a informat corect . DEZASTRU! Deva, fără transport local!

Natalia Bumbac

Aşa cum a informat MESAGERUL HUNEDOREAN, la finele săptămânii trecute, de sâmbătă, 1 septembrie, municipiul Deva a rămas fără transport public. Firma care asigura acest serviciu în baza unui contract de concesiune, Tirius Transtur, nu a mai scos autobuzele din garaj. Între cele două părţi, adică Primăria Deva şi Tirius Transtur, s-au iscat neînţelegeri din cauza banilor, a sumelor pe care firma le pretinde ca subvenţie de la primărie şi nu le-a primit. Drept urmare, cei de la Tirius Transtur au trecut la o măsură extremă, de încetare a activităţii. O decizie abuzivă şi neacoperită de condiţiile contractuale, susţin reprezentanţii Primăriei Deva, care vor să oblige operatorul, cu ajutorul instanţei, să presteze un serviciu la care s-a angajat.

”Nu decontăm excursii în Spania”
După apariţia articolului în ziarul nostru, în care relatam despre intenţia celor de la Tirius Transtur de a opri activitatea, vineri, conducerea Primăriei Deva a organizat o conferinţă de presă ca să explice cum a decurs relaţia cu firma de transport şi de ce nu au făcut anumite plăţi către aceasta. În fapt, municipalitatea s-a angajat la plata unei subvenţii lunare către Tirius Transtur, constând în diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile realizate de către firmă. Subvenţia a fost acordată pe motiv că activitatea de transport public, necesară pentru urbe, nu este una profitabilă pentru operator. Doar că, în cererile de deconturi depuse de cei de la Tirius Transtur au fost incluse cheltuieli nejustificate, precum ”excursii în Spania”, o ”hotă de bucătărie” şi altele de acest gen, au arătat reprezentanţii primăriei. Motiv pentru care, plăţile nu au fost efectuate. Pe lângă asta, reprezentanţii primăriei au afirmat că au fost ţinuţi într-o permanentă presiune sau chiar teroare de către cei de la Tirius Transtur, care în repetate rânduri au ameninţat că sistează activitatea.

Invită operatorii la discuţii
Sâmbătă, cei din Primăria Devei au convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, dată fiind criza declanşată de operatorul de transport public. Concluzia întrunirii a fost că firma de transport a sistat în mod abuziv activitatea. În plus, primăria i-a pus în vedere societăţii ”să-şi îndeplinească obligaţiile asumate prin contractul de concesiune încheiat în ianuarie 2005, modificat şi completat, adică să asigure continuitatea serviciului de transport public”. Totodată, municipalitatea a anunţat că a depus la Tribunalul Hunedoara o cerere pentru emiterea unei ordonanţe preşedinţiale, prin care s-a ”solicitat instanţei să dispună obligarea firmei de transport să respecte contractul”. ”În paralel, Primăria Deva va invita operatorii de transport din municipiul Deva pentru discuţii şi negocieri în vederea încheierii unor contracte de transport public local, în regim de urgenţă, pentru ca locuitorii municipiului Deva să beneficieze în continuare de acest serviciu”, a conchis primăria.

”Nu mă pot obliga”
Deşi Primăria Deva încearcă să pună pe roate transportul public, uzând de instrumentele legale, administratorul firmei Tirius Transtur susţine că nu au cum să-l oblige să presteze un serviciu, fără să aibă resursele necesare. Mai mult de atât, Tiberiu Duma, administratorul societăţii, a declarat că şoferii şi-au depus demisiile, iar el a cerut intrarea în insolvenţă a firmei, pe motiv că a acumulat datorii. ”O parte dintre şoferii care circulau în Deva şi-au depus demisiile. Mi-au zis că ei fără 3.000 de lei nu vin şi că primăria are şoferi pe care-i plăteşte cu 3.500 de lei şi nu fac nimic. Am cerut insolvenţa firmei în instanţă. Dacă se dă ordonanţa preşedinţială, nu au cum să câştige. Merg eu, de unul singur, să asigur transportul în Deva? Cum să mă oblige să asigur transportul? Pe ce bază? Sunt nişte motive de-ale lor. Eu vă pot obliga să faceţi ceva dacă nu aveţi bani? Am înţeles că unele cheltuieli nu puteau fi decontate. Le puteau exclude. De ce nu au plătit restul sumelor. Dacă eu nu vă plătesc la timp şi vă bag în imposibilitatea de a plăti salarii şi vă pleacă angajaţii, cu ce mai faceţi activitatea? Vă pot obliga eu? Le-am trimis mai multe notificări pentru întârzierea plăţilor. Cum să nu-mi poată deconta salariile? Ei spun că eu am o hotă, a fost 200 de lei, puteau să nu o plătească. Spun că am fost în excursii în Spania. Nu-i adevărat. Am fost cu doi şoferi în interesul firmei, am adus o maşină. Nu-mi pot plăti motorina pentru deplasarea în Germania de unde am adus două autobuze, pe care le-am înregistrat şi licenţiat şi care circulă în Deva? În Hotărârea Consiliului local, când s-a aprobat acordarea subvenţiei, scrie clar că îmi decontează toate cheltuielile aferente serviciului de transport public”, a declarat Tiberiu Duma.
Transportul public în Deva a ajuns în acest blocaj după ce contractul de concesiune cu Tirius Transtur nu mai era valabil, iar la licitaţia organizată de municipalitate, în 2016, nu s-a înscris nimeni. Invocând situaţia de urgenţă, s-a prelungit contractul cu Tirius Transtur. Între timp, Primăria Devei a decis să asigure în regie proprie transportul public, a înfiinţat o firmă în acest sens, care nu este funcţională, date fiind formalităţile de durată care trebuie îndeplinite în astfel de situaţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura