FlashPolitica si administratie

Din cauza prezenţei slabe la urne, Referendumul nu va fi validat. Nici hunedorenii nu s-au înghesuit să voteze!

Natalia Bumbac

Timp de două zile, în 6 şi 7 octombrie, românii au fost aşteptaţi la urne la Referendumul pentru modificarea Constituţiei României. În judeţul Hunedoara, au fost deschise 524 de secţii de votare, pentru un număr de 388.361 de alegători înscrişi pe listele permanente.
Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), la nivel naţional în prima zi a Referendumului au votat 887.772 de persoane, asta însemnând 5,72 la sută din totalul alegătorilor înscrişi pe liste. În judeţul Hunedoara s-au prezentat la urne 25.713 votanţi, însumând 6,62 din totalul hunedorenilor cu drept de vot. În a doua zi de plebiscit, prezenţa la vot anunţată de BEC, la ora 21, după închiderea urnelor a fost de 3.731.704 persoane, 20,41 la sută din totalul alegătorilor. La secţiile de votare din străinătate, până la ora 21, ora României, au votat 121.118 români.
La noi în judeţ şi-au exprimat opţiunea de vot un număr de 86.210 hunedoreni, respectiv 22,19 la sută din totalul celor cu drept de vot. Dintre aceştia, 58.047 sunt din mediul urban, iar 28.163 din mediul rural.
Potrivit Legii nr. 3 din 2000 privind organizarea referendumului, modificată şi completată, pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să se prezinte la vot 30 la sută dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale.
Referendumul a avut la bază o iniţiativă cetăţenească, demarată de Coaliţia pentru Familie la sfârşitul anului 2015. Iniţiativa a strâns un număr de 3,7 milioane de semnături, suficiente pentru a iniţia un proiect de lege constituţională. Propunerea de modificare a Constituţiei a fost ca alineatul (1) din articolul 48, care are următorul conţinut: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi“, să fie înlocuit cu „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta îşi propunea „să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soţi» (…) ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de «familie», a raportului dintre «familie» şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie”. Iniţiativa nu a fost bine primită de organizaţiile care apără drepturile minorităţilor sexuale, respectiv cei din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali). Acestea au considerat că iniţiativa este o restrângere gravă a drepturilor lor. Curtea Constituţională, a avizat totuşi, propunerea de modificare pe 20 iulie 2016, reţinând că ea nu aduce nici o ingerinţă vreunui drept individual. Propunerea de revizuire a fost avizată pozitiv şi de Camera Deputaţilor pe 27 martie 2017, însă organizarea Referendumului a fost amânată după ce, în septembrie 2017, 38 de parlamentari de la PNL şi USR au atacat la CCR noua formă a Legii Referendumului, sesizarea fiind respinsă. Pe 11 septembrie 2018, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat propunerea de revizuire a Constituţiei cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi şapte abţineri. La Referendum, cetăţenii României au trebuit să dea un răspuns la întrebarea: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Aceasta a fost prima iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituţiei după 1989. Pentru organizarea Referendumului s-au cheltuit peste 160 de milioane de lei.

4 comentarii la „Din cauza prezenţei slabe la urne, Referendumul nu va fi validat. Nici hunedorenii nu s-au înghesuit să voteze!

  • De ce în Belgia , Germania ,Olanda este legiferată prostituția și la noi nu este , românul se crede mai needucat ca europenii care au un salariul minim de 1500 de euro lunar , românul are nevoie de un trai decent și de a se respecta drepturile tuturor cetățenilor care se iubesc .

  • Ce rost are sa votezi?
    In 2012 ni s-a aratat ca votul nostru nu conteaza!
    Dupa vot cei de la curtea cpnstitutionala ne au demonstrat-o.
    Vai de noi!

  • În trecut au fost regi care sau iubit cu sclavi și regine care sau iubit cu sclave ,nu făceau diferențe la iubire , acum se mai practică și astăzi la noi fără aprobare .

  • Dacă e adevărat ce zice acest jurnalist, atunci referendumul e furat…
    Jurnalistul clujean, George Bara, comentează rezultatul referendumului astfel: „Numărul de români cu drept de vot vehiculat de BEC este fals. În România sunt: 4 milioane minori, 5 milioane salariați, 6 milioane pensionari. Sunt datele de la ministere după care se calculează bugetele pentru pensii, impozite și servicii sociale. Atât. 15 milioane de români, 11 milioane cu drept de vot. În diaspora mai sunt 3 milioane… Poate 4. Cel mult 15 milioane de români cu drept de vot, nu aproape 19 cum susține BEC. În plus, cei din diaspora au accesul foarte greu la secții de vot, unii nu au deloc, alții călătoresc 400 km pana la cea mai apropiata secție. Deci 11 milioane de romani cu drept de vot în tara, au votat aproape 4 milioane (3.7). Rezultat: 33%.”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura