Din cauză că unităţile de primiri urgenţe din localităţile lor sunt închise. Oamenii din Călan şi Ilia, şi nu numai, au ajuns la disperare

Sorina Popa

Probleme pentru locuitorii din zona Călan şi Ilia, unde, de aproape trei luni, Secţiile de Urgenţe sunt cu lacătul pe uşă. Motivul? Din cauza pandemiei cu noul virus, Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) din Călan şi Ilia, care sunt secţii ale Spitalului Judeţean Deva, sunt închise, personalul medical fiind comasat la sediul central.
De la jumătatea lunii martie, cei care au avut nevoie şi au trebuit să ajungă la Urgenţă, din zonele Călan şi Ilia, au fost nevoiţi să sune la 112, fiind transportaţi la spitalul din Hunedoara, respectiv la spitalul din Deva. Acum, că starea de urgenţă a trecut, oamenii însă reclamă faptul că secţiile respective nu au fost deschise. Cetăţenii au fost la primării, să întrebe ce se întâmplă şi de când vor funcţiona Urgenţele la Călan şi Ilia? Dar primarii declară că sunt însă legaţi de mâini şi de picioare.

„Ambulanţa face o jumătate de oră până la Hunedoara”
„Sigur, sunt probleme pentru că nu s-a deschis UPU Călan. Vom avea o întâlnire la Consiliul Judeţean, pe această temă. Am înţeles că şefa de UPU de la spitalul din Deva nu doreşte să deschidă secţia de la Călan. Sunt peste 11.000 de persoane care nu au asistenţă sanitară. Avem un drum judeţean care se află în lucru, la Călan. În aceste condiţii, ambulanţa face o jumătate de oră până la Spitalul din municipiul Hunedoara. Este strigător la cer! Am înţeles că pe perioada stării de urgenţă să fie închisă secţia UPU din Călan. Dar acum a trecut starea asta”, a declarat Adrian Iovănesc, primarul oraşului Călan.

Sprijină cu tot ce trebuie
La rândul său, primarul din Ilia, Marius Omotă, spune că este greu în această perioadă, deoarece oamenii, nu doar cei din comuna pe care o păstoreşte, sunt nevoiţi să apeleze la 112 şi sunt transportaţi la Deva, la spital. „Suntem opt comune care beneficiază de serviciile medicale ale UPU Ilia. Sunt probleme şi aşteptăm să treacă pandemia, să revină lucrurile la normal şi să fie deschisă Unitatea de primiri urgenţe de la noi din comună. Cetăţenii vin la primărie şi întreabă ce se întâmplă? Clădirea în care funcţionează UPU Ilia a fost pusă la dispoziţie de către primărie şi tot noi am reabilitat-o. Ajutăm cu tot ce trebuie, numai să se deschidă din nou”, a afirmat primarul comunei.

Personalul, concentrat la Deva
Contactat, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, medicul Emil Stoica, a spus că nu se ştie când vor fi redeschise UPU Călan şi Ilia. „Personalul medical care lucrează la cele două secţii, din Călan şi Ilia, este de la UPU Deva. În prezent, personalul este comasat la Deva, la spital, se lucrează 12 cu 24, nu se mai fac gărzi. De aceea, nu avem medici, asistente, ca să fie trimişi la Călan şi Ilia. Sunt corturile din faţa spitalului din Deva, unde sunt testaţi pacienţii care vin aici, avem nevoie de personal medical de la Urgenţă, care să trieze bolnavii. Este o situaţie complicată, e adevărat”, a declarat Emil Stoica, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.

2 comentarii la „Din cauză că unităţile de primiri urgenţe din localităţile lor sunt închise. Oamenii din Călan şi Ilia, şi nu numai, au ajuns la disperare

 • 5 iunie 2020 la 8:29
  Legătură permanentă

  Poate vine pentru o saptamana Arafat la UPU Calan si Ilia sa vada cum se lucreaza in teren fara televiziuni insa… lucru efectiv.

 • 7 iunie 2020 la 22:57
  Legătură permanentă

  ЧТОБ ТЫ В АДУ ГОРЕЛА МЕНТОВСКАЯ ЯСНОВИДЯЩАЯ
  40 МИЛЛИАРДОВ ЛЕТ
  И В ГРОБУ ПЕРЕВЕРНУЛАСЬ.
  АМИНЬ!

  OOO 3371 o.o.o Crown Hadjiev

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.