Dieta cu deficit de vitamina A

25 ianuarie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sănătatea din bucate

Simona Timofte

Dacă ajungi la oftalmolog cu probleme de vedere înainte de vreme, o să afli că nu ai consumat destule alimente ce conţin vitamina A sau nu le-ai consumat atunci când organismul o cerea.
Vitamina A este renumită pentru faptul că ajută la vederea pe timp de noapte, dar şi în prevenţia şi ameliorarea altor boli (gingivite, alcoolism, diabet, boli de inimă, glaucom…). Carenţa severă de vitamina A este foarte rară (la noi), pentru că există alimente diverse din care să ne luăm necesarul. Insuficienţa ei este de fapt o problemă. Odată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru nu reuşeşte să metabolizeze la capacitate maximă majoritatea vitaminelor. Ştiindu-se că bolile şi vârsta îngreunează absorbţia acestora. Modificările care survin în cazul carenţei de vitamina A sunt (în principal) modificările degenerative ale ochilor – opacifierea corneei (xeroftalmia) şi descuamări ale pielii. Dacă dăm semne că ne pierdem vederea în lumina slabă şi nu suntem în vârstă, atunci putem bănui că avem deficit de vitamina A. Dieta pentru persoanele care au început de xeroftalmie, şi nu numai, trebuie să conţină surse vegetale colorate în roşu, galben, portocaliu şi verde. Adică: ardei gras roşu şi roşii, pepene galben şi cartofi, dovleac, cartofi dulci şi morcovi, broccoli şi spanac… Dintre sursele animale trebuie să includem mai des ficatul, gălbenuşul de ou şi lactatele. Ideal ar fi o combinaţie între sursele animale şi cele vegetale.

 (Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gurasada: douã cãmine culturale vor fi reabilitate

Primarul din comuna Gurasada, Silviu Nan (foto), vrea să depună în următoarea perioadă prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) două...

Aniversarea Unirii Principatelor, marcată de Biblioteca Judeţeană

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită ieri de către Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” printr-o serie de manifestări menite să reînvie...

Ucisă pe trecerea de pietoni

O femeie din localitatea Petrila n-a avut nici o şansă după ce a fost izbită în plin de o dubiţă...

Închide