Devenii pot avea facturi mai mici la încãlzire

Magdalena Şerban

Mulţi deveni au considerat că sistemul centralizat de încălzire este  prea costisitor, preferând să se debranşeze de la agentul termic furnizat de Termocentrala Mintia şi şi-au montat centrale proprii. Însă, acum, când gazele naturale se scumpesc aşa de des, se pare că se va ajunge la dublarea costurilor cu apa caldă şi încălzirea.  

Programul de contorizare individuală, o alternativă mai ieftină
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Costel Alic (foto), directorul general al SC Electrocentrale SA Deva, a subliniat beneficiile aduse de programul de contorizare individuală, pe care instituţia îl propune consumatorilor. „Sunt discuţii avansate pentru reluarea parteneriatului între termocentrală (furnizorul de agent termic), Primăria Deva şi asociaţiile de proprietari, astfel încât efortul financiar al proprietarilor de apartamente pentru montarea noilor reţele să fie diminuat. Până acum, au fost contorizate individual următoarele imobile: Bl. 2, sc. A şi C – Aleea Poiana Narciselor, Bl. 5, sc. A – B-dul Decebal, Bl. A4, sc. 1, 2, 3 şi 4 – Aleea Păcii, Bl. M3 – zona Mioriţa. Până la sfârşitul acestei luni, se vor încheia contractele individuale cu locatarii blocului M2 din zona Mioriţa, lucrările aici fiind încheiate. Urmează să se mai monteze doar contoarele. De asemenea, se lucrează la Bl. 43, sc. B şi C de pe Calea Zarandului”, a precizat Alic.

Ce presupune programul
Proiectul are ca scop determinarea locuitorilor municipiului Deva să revină la sistemul centralizat de termoficare, apreciat ca fiind mai ieftin decât soluţia centralelor individuale pe gaz metan. Astfel, Primăria Deva va suporta costurile de contorizare individuală, urmând ca banii să fie recuperaţi de la beneficiarii lucrărilor, în rate, prin asociaţiile de proprietari. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 1.500 de lei pentru un apartament. Au fost şi cazuri, când proprietarii au vrut să evite circuitul administrativ, preferând să suporte cheltuielile. Avantajele imediate ale acestui sistem sunt că beneficiarul poate opta, printr-o simplă comutare, între cele două variante de încălzire, iar cantitatea de energie termică este contorizată la nivelul fiecărui apartament. Astfel, consumul este măsurat individual, fără să mai fie repartizate cantităţi de căldură de către asociaţiile de proprietari pentru suprafeţele radiante comune. Potrivit directorului general Costel Alic, în prezent, sunt contorizate individual 289 de apartamente, iar totalul celor racordaţi la Termocentrala Mintia este de 7.000, adică puţin peste 30 la sută din populaţia Devei. Pe viitor, se doreşte extinderea ariei de adresabilitate către localităţi precum Călan, Simeria şi Hunedoara, cu acest proiect.

2 comentarii la „Devenii pot avea facturi mai mici la încãlzire

  • 14 septembrie 2012 la 10:50
    Permalink

    Deocamdata , nu m-a convins acest domn, Alic!!

  • 14 septembrie 2012 la 19:53
    Permalink

    ESTE FOARTE BINE! BLOCUL NOSTRU A TRECUT PE ACEST SISTEM! LOCATARI SINT MULTUMITI !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare