Deva rãmâne „regina” gimnasticii româneşti
Ciprian Marinuţ
Gimnastele de la Cetate Deva au fost vedetele ediţiei 2011 a Campionatului Naţional de la Oneşti, deşi în competiţie a revenit Cătălina Ponor, tripla campioană olimpică. Clubul devean şi-a apărat titlul la echipe şi a cucerit şapte dintre cele nouă medalii individuale puse în joc, înaintea finalelor de ieri.
Cea mai bună echipă din ţară
„Şcoala campioanelor” de la Deva îşi păstrează titlul de cel mai puternic centru al gimnasticii româneşti. Gimnastele crescute şi şlefuite la Cetate Deva au dominat autoritar competiţia naţională desfăşurată la finalul săptămânii, la Oneşti, fiind cele mai medaliate din concurs, la categoria maestre. Cel mai important titlu cucerit de devence, pentru al doilea an consecutiv, este cel la echipe, unde Cetate s-a impus la o diferenţă imensă faţă de celelalte cluburi. Echipa, formată din Amelia Racea (foto), Raluca Haidu , Diana Trenca şi Maria Balea, a reuşit un total de 172.275 puncte şi s-a detaşat la aproape 20 de puncte de următoarele clasate: Dinamo Bucureşti (Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Paula Tudorache) – 152.400 puncte şi Combinata CSM Oneşti – SC Bacău cu 151.750 puncte. „Ne bucurăm că păstrăm acest trofeu care răsplăteşte cel mai puternic centru de gimnastică din România. Ne aşteptam la acest succes, dar lupta ar fi fost mai strânsă, dacă de la Dinamo nu lipsea campioana europeană Larisa Iordache”, a spus Adrian Liga, directorul Colegiului Naţional „Cetate” Deva.
În formă tot mai bună
În concursurile individuale, disputate până la ultimele două finale de ieri (sol şi bârnă), gimnastele de la Cetate Deva şi-au trecut în cont şapte dintre cele nouă medalii puse în joc. La individual compus, devencele Amelia Racea (58.525 puncte) şi Raluca Haidu (57.675 puncte) s-au clasat pe locurile doi şi trei, fiind devansate de Ana Porgras (Farul Constanţa – 58.650 puncte) care şi-a apărat cu succes titlul de campioană absolută obţinut anul trecut. Ambele devence sunt în creştere de formă faţă de 2010, Amelia Racea urcând o treaptă în ierarhie, iar Raluca Haidu „zburând” de pe şase, în 2010, pe trei, acum, la Oneşti. În cele două finale pe aparate, disputate sâmbătă, Cetate Deva a pus mâna pe cinci dintre cele şase medalii. La sărituri, Raluca Haidu şi Amelia Racea au cucerit medaliile de argint şi bronz, fiind devansate doar de Cătălina Ponor. În schimb, la paralele, podiumul a fost sută la sută devean, clasamentul fiind următorul: 1. Amelia Racea, 2. Raluca Haidu, 3. Diana Trenca.
La speranţe, Cetate a obţinut două medalii: argint prin Miriam Aribăşoiu la sărituri şi bronz prin Andreea Munteanu la paralele. „Concursul a fost de înalt nivel şi la speranţe, şi la senioare. Am consemnat reveniri foarte convingătoare, ceea ce înseamnă că totul este privit cu seriozitate”, a spus Anga Grigoraş, directorul tehnic al Federaţiei Române de Gimnastică.