Deva Gold face paşi siguri pentru noi locuri de muncă

23 iulie 2014 | 7 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

05 Cariera Certej (1)Din data de 16 iulie, pe site-ul Ministerului Mediului se află depusă cererea pentru obţinerea avizului de mediu pentru exploatarea auriferă din Perimetrul Teascu.
Studiu de evaluare şi de impact
SC Deva Gold SA a obţinut Licenţa de Exploatare nr. 1471/2011 pentru „Perimetrul de Exploatare Băiţa-Crăciuneşti, judeţul Hunedoara” în baza Încheierii nr. 15–11 de omologare a resursei minerale/rezervelor de minereuri auro-argentifere din 14.04.2011. Perimetrul de exploatare acoperă o suprafaţă totală de 1.070 km2, fiind localizat pe teritoriul administrativ al comunelor Băiţa şi Certeju de Sus. Terenul propus pentru realizarea investiţiei aferente prezentului proiect are suprafaţă de 124.172,39 m2 (cca. 12,417 ha) şi se învecinează cu perimetrul de exploatare Certej (deţinut de Deva Gold SA) şi cu perimetrul de exploatare Sălişte-Hondol (deţinut de SC European Goldfields Deva SRL).
Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Deva, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că este nevoie în acest caz de un studiu de evaluare şi de altul de impact asupra mediului. „Este vorba de un perimetru existent. Exploatarea urmează să se facă doar când se construieşte şi se pune în funcţiune Uzina de preparare de la Certej”, a afirmat directorul APM Hunedoara. Potrivit Georgetei Barabaş, la Certej este nevoie de scoaterea din circuitul silvic a 160 de hectare de pădure. „Cei de la Deva Gold trebuie să înapoieze Direcţiei Silvice Hunedoara o suprafaţă de trei ori mai mare decât aceasta”, a adăugat Barabaş.
Peste 1.000 locuri de muncă
Prin demararea exploatării aurifere de la Certej, Deva Gold pune umărul la crearea de noi locuri de muncă. Lucrurile nu ar merge atât de greu, şi hunedorenii ar avea unde să muncească, dacă mai multe ONG-uri, cu diferite interese în spate, nu s-ar opune proiectului respectiv. Potrivit specialiştilor, în zonă se vor crea peste 1.000 de noi locuri de muncă, iar multe firme din judeţ, şi nu numai, ar avea de lucru aici. (S. Popa)

Comentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. deva spune:

  uite asa georgeta barabas si gasca lor a acestui ziar sunt pupincuristii canadieniilor in detrimentul Romaniilor care se pot inmbolnavii oricand de efectul poluant si otravitor al cianurii.

 2. rusine Mesagerule spune:

  Rusine acestui ziar si sefului+redactorii acestui ziar ca accepta bani de la firma canadiana ca sa le faca reclama, si sa scrie despre otrava ce li-i se pregateste hunedorenilor si implicit Ardeleniilor, si romanillor din Romania care va fii afectata.

 3. mihai spune:

  Sunteti penibili cu reclama la SC European Goldfields Deva SRL si SC Deva Gold SA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Greuceanu spune:

  Ca Barabas e o functionara megacorupta, care practic uraste mediul inconjurator, nu surprinde pe nimeni. Orice roman este demult obisnuit cu actiunile criminale ale politrucilor si din pacate a ajuns sa le perceapa ca un rau banal. Dar faza asta cu presa platita de niste companii criminala ca sa nu mai fie presa este ceva chiar socant!

 5. Motu de la Brad spune:

  Mai capete patrate!Voi toti astia 3 pitiponci nu faceti ca intelect cat d-na Barabas!Sunteti niste pescuitori in ape tulburi plati de agenturi straine de sorginte ruseasca/kaghebista.
  De ce nu ati latrat nimic cand interlopii tuciurii din Hunedoara au adus aceste desueri cu plumb cu care otravesc lent dar sigur locuitorii din Hunedoara?

 6. Dapix spune:

  @Motu de la Brad
  Tu ori esti Barabas ori esti un pupincurist de cea mai joasa speta, din moment ce lauzi o individa care, desi e directoare la APM HD de zeci de ani, nu are cele mai vagi notiuni despre mediul inconjurator. Cauta pe Kapital TV, la arhiva, emisiunea Vorbeste Lumea din 12 iulie, sa vezi cum individa nu stie nici macar parcurile naturale si nationale de la ea din judet, inventeaza parcuri care nu exista nicaieri, spune ca un sit Natura 2000 a fost declarat pentru speciile de arbori mai speciali de-acolo, in conditiile in care niciun sit Natura 2000 din tara nu poate fi declarat pentru specii de arbori (pentru ca nicio specie de arbori din flora noastra nu este de interes comunitar) etc. Faptul ca o individa care n-ar putea nici sa predea stiintele naturii la clasa treia ca suplinitor in ultimul sat din judet a ajuns consilier al ministrului mediului denota dezastrul total din acest minister si din statul roman in general. La toate nivelele politrucii iau locul specialistilor. Ar fi hazliu daca n-ar fi tragic, daca individa n-ar da pe banda acte de reglementare care duc la devastari ireversibile ale patrimoniului natural al celui mai valoros (sub acest aspect) judet din tara.

 7. Ioan Hateganul spune:

  Toti cretinoizii ajunsi in functii promit locuri de munca strict in speranta voturilor, dar de fapt nu-i intereseaza decat propriul buzunar. Habar nu au de indatoririle proprii dar incearca sa minta prostimea. “Noi nu vrem decat sa muncim !”. Vanzatori de neam si tara, nu ne mai intereseaza decat blidul de linte. Am ajuns o masa amorfa, doar cu burti flamande fara pic de minte. Pacat de jertfele si sacrificiile atator generatii pentru a ne lasa ceva curat si bun si mai ales neotravit de radiatii, cianuri si mai ales lacomie oarba. Analfabeti hoti cu aere de ziaristi.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Primarii din Băiţa şi Veţel şi-au adus microbuzele şcolare acasă

Ieri, premierul Victor Ponta a înmânat cheile microbuzelor şcolare achiziţionate pentru transportul elevilor din mediul rural. Cele 101 de chei...

Postul lui Berbeceanu, scos la concurs de IGPR

Inspectoratul General al Poliţiei Române a scos la concurs funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba...

Terenurile agricole ale fermierilor, verificate de APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Hunedoara a încheiat o serie de verificări a suprafeţelor agricole declarate de...

Închide