Deţinuţii nu vor mai beneficia de reduceri a pedepsei pentru cărţi scrise în puşcărie

Natalia Bumbac

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat ieri, că va propune Guvernului ca printr-o ordonanţă de urgenţă să fie abrogată dispoziţia din lege care prevede ca deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.

Declaraţia ministrului vine pe fondul scandalului iscat pe tema cărţilor scrise de foşti şi actuali deţinuţi cu nume celebre. Pe acest subiect a intervenit şi DNA care a demarat o anchetă, conform unui comunicat transmis ieri. Acuzaţiile oamenilor legii sunt că zeci de profesori universitari au girat, în ultimii ani, mai bine de 400 de cărţi scrise după gratii de 188 de deţinuţi. Mai mult, procurorii anticorupţie susţin că lucrările scrise de deţinuţi cu nume celebre nu ar fi ştiinţifice 100 la sută şi nici nu au fost elaborate de autorii trecuţi pe copertă.

La Bârcea Mare, lucrări puţine
Pentru a vedea cum stau lucrurile la acest capitol la Penitenciarul Bârcea Mare, i-am contactat pe reprezentanţii instituţiei. Doar că, din câte am aflat, deţinuţii de aici nu se obosesc prea mult scriind lucrări ştiinţifice, sau cel puţin asta arată datele de anul trecut. „Pe parcursul anului 2015, trei deţinuţi au publicat trei lucrări ştiinţifice, beneficiind de reducerea pedepselor, conform legii. Temele tratate au fost despre demografie şi sănătate publică, delicvenţa juvenilă şi impactul migraţiei asupra forţei de muncă din România”, a afirmat inspectorul de penitenciare Florin Berar, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare.

One thought on “Deţinuţii nu vor mai beneficia de reduceri a pedepsei pentru cărţi scrise în puşcărie

  • 12 ianuarie 2016 la 20:06
    Permalink

    Daca este lege ,de ce acum vor sa o abroge ,acum detinutii au sansa se devina doctori in scris ,asiguratii acest drept pentru linistea lor .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.