FlashPolitica si administratie

Deşi, potrivit legii, de la 1 iulie gunoiul trebuie depus şi colectat selectiv: În judeţ colectarea selectivă a deşeurilor menajere nu-i realizată nici măcar pe hârtie

Sorina Popa

Un lucru este cert. Atunci când vine vorba de implementarea legislaţiei, autorităţile, în majoritatea lor, sunt un dezastru. De exemplu, de la 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2018, care prevede că gunoiul trebuie colectat selectiv. România este obligată ca până în anul 2020 să se alinieze normelor europene şi să colecteze selectiv măcar 50 la sută din deşeurile pe care le produce.
Însă la nivelul judeţului, acest lucru este departe de a se realiza. Autorităţile nu îşi fac treaba, oamenii nu au fost informaţi, iar cei obligaţi să ia măsurile cuvenite aruncă pisica în ograda vecinilor. Deşi avem asociaţii peste asociaţii, înfiinţate tocmai pentru implementarea acestor norme, salariaţii acestora se fac că plouă şi dau vina pe firmele private şi pe primării.

Doar şapte primării din 69
Să detaliem. De la începutul acestui an şi până în 30 iunie 2019, cei de la ADI Deşeuri Hunedoara trebuiau să trimită primăriilor regulamentul modificat, privind colectarea selectivă a deşeurilor menajere. Asta, ca primăriile să aibă timp să-l aprobe prin hotărâri de consiliu local. Dar, cum se întâmplă pe la noi, lucrurile nu s-au petrecut aşa.
Potrivit directorului ADI Deşeuri Hunedoara, Eduard Felciuc, regulamentul respectiv a fost trimis primăriilor din judeţ doar în 11 iunie a.c. Ca urmare, doar şapte primării din 69 au reuşit până în prezent să dea hotărârile cu pricina. Întrebarea este cum au crezut cei responsabili că în două săptămâni vor putea UAT-urile să dea HCL-urile necesare? Asistăm, deci, la o nouă situaţie de criză, produsă în principal de salariaţii de la stat, cu lefuri de lefuri dar, ce să vezi, fără responsabilităţi. Asta fără să mai amintim că de la adoptarea unui asemenea regulament în consiliul local până la punerea lui în vigoare mai trece multă apă pe Mureş şi Jiu. Cert este că, în aceste condiţii, cele două companii care se ocupă de strângerea deşeurilor menajere de pe raza judeţului – Brai Cata şi Supercom – nu au bază legală pentru colectarea selectivă în zonele unde operează.

Operatorul de salubritate, amendat
Pe de altă parte, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a transmis, ieri, într-un comunicat că „Poliţia Locală Deva a amendat miercuri, 3 iulie 2019, din nou, operatorul de salubritate SC Brai-Cata SRL, cu suma de 700 lei pentru neridicarea gunoiului menajer de pe străzile Lucian Blaga şi Aurel Vlaicu din municipiul Deva. Poliţiştii locali şi angajaţii serviciului de specialitate al Primăriei municipiului Deva (SUMMSCUP) au efectuat verificări în teren şi au constatat că operatorul de salubritate nu a respectat graficul de ridicare a deşeurilor menajere din oraş. Sancţiunea aplicată se încadrează la art. 8, lit. g) din HCL nr. 345/2018 modificat prin art. 1 din HCL nr. 121/2019. Amenda este prevăzută la art. 18, lit. b) din HCL nr. 345/2018”.
Surse din cadrul societăţii Brai Cata susţin că gunoiul a fost ridicat de pe străzile respective, dar cu o întârziere de 24 de ore, din cauza unor disfuncţionalităţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura