Deşi anul 2020 a fost un an negru pentru turismul din întreaga lume, Castelul Corvinilor a trecut peste „anul pandemiei” mai bine decât estimările iniţiale

14 ianuarie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Deşi a fost închis total vreme de două luni, iar turismul din întreaga lume a înregistrat pierderi masive în 2020, Castelul Corvinilor a depăşit momentele dificile de anul trecut mai bine decât se prefigura la începutul pandemiei (în februarie – martie anul trecut).
Peste 200.000 de persoane au vizitat, în 2020, cel mai important monument medieval din Transilvania, cu 50 la sută mai puţine de­cât în 2019. Practic, numărul de vizitatori din 2020 a fost aproape de cel din 2014 (când s-au înregistrat 230.000). Alte obiective similare din ţară au raportat scăderi de 70 la sută.
Diminuarea veniturilor Castelului a fost mai mică decât cea a numărului de turişti, de aproximativ 40 la sută (de la 7,6 milioane de lei în 2019, la 4,6 milioane de lei în 2020).
„Fără nicio îndoială, pandemia Covid-19 a fost singura cauză a scăderii numărului de turişti, la Castelul Corvinilor. Spun asta pentru că scăderile cele mai pronunţate, de 80 – 90 la sută, s-au înregistrat la vizitatorii străini şi cei care veneau în grupuri organizate. Tocmai interdicţia sau dificultatea organizării de excursii de grup a generat o mare parte din scăderea numărului de vizi­ta­tori. În ce priveşte numărul de tu­rişti care au vizitat Castelul sin­guri, cu familia ori prietenii, dimi­nuarea este mult mai mică decât în cazul grupurilor orga­nizate, de aproximativ 30 la sută. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că obiectivul a fost închis total între 12 martie şi 15 mai 2020. În aceeaşi perioadă a anului 2019, la Castel au fost în jur de 100.000 de turişti. O altă cauză a fost închiderea şcolilor şi, automat, anularea excursiilor şco­lare. Eu sunt însă extrem de încrezător că, de îndată ce in­tensitatea pandemiei va scădea, situaţia vizi­ta­to­rilor la Castelul Cor­vinilor va reveni la normal şi nu­mărul lor va reintra pe tren­dul ascendent în­re­gis­trat până la nefericitul mo­ment al apa­riţiei şi răs­pândirii accelerate a SARS-CoV 2”, pre­cizează Dan Bobouţanu (foto), primarul municipiului Hunedoara.
Vă reamintim că, în această perioadă, la Castelul Corvinilor se derulează lucrări de restaurare în cadrul unui amplu proiect cu fi­nanţare europeană, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. (M. Crivăţ)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Procedura de vaccinare împotriva Covid-19 pentru persoanele cu dizabilităţi din Deva

Persoanele cu dizabilităţi din municipiul Deva se pot programa în etapa a II-a a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 la...

Ce decid magistraţii privind insolvenţa CEH?

Ieri, la Curtea de Apel Alba a avut loc un nou termen în apelul declanşat de creditori privind intrarea în...

Poliţia municipiului Vulcan, pe lista focarelor de Covid din judeţ

Poliţia municipiului Vulcan, din Valea Jiului, se află pe lista focarelor de Covid-19 din judeţ, aici fiind confirmate pozitiv la...

Închide