Deşi anul 2020 a fost un an negru pentru turismul din întreaga lume, Castelul Corvinilor a trecut peste „anul pandemiei” mai bine decât estimările iniţiale

Deşi a fost închis total vreme de două luni, iar turismul din întreaga lume a înregistrat pierderi masive în 2020, Castelul Corvinilor a depăşit momentele dificile de anul trecut mai bine decât se prefigura la începutul pandemiei (în februarie – martie anul trecut).
Peste 200.000 de persoane au vizitat, în 2020, cel mai important monument medieval din Transilvania, cu 50 la sută mai puţine de­cât în 2019. Practic, numărul de vizitatori din 2020 a fost aproape de cel din 2014 (când s-au înregistrat 230.000). Alte obiective similare din ţară au raportat scăderi de 70 la sută.
Diminuarea veniturilor Castelului a fost mai mică decât cea a numărului de turişti, de aproximativ 40 la sută (de la 7,6 milioane de lei în 2019, la 4,6 milioane de lei în 2020).
„Fără nicio îndoială, pandemia Covid-19 a fost singura cauză a scăderii numărului de turişti, la Castelul Corvinilor. Spun asta pentru că scăderile cele mai pronunţate, de 80 – 90 la sută, s-au înregistrat la vizitatorii străini şi cei care veneau în grupuri organizate. Tocmai interdicţia sau dificultatea organizării de excursii de grup a generat o mare parte din scăderea numărului de vizi­ta­tori. În ce priveşte numărul de tu­rişti care au vizitat Castelul sin­guri, cu familia ori prietenii, dimi­nuarea este mult mai mică decât în cazul grupurilor orga­nizate, de aproximativ 30 la sută. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că obiectivul a fost închis total între 12 martie şi 15 mai 2020. În aceeaşi perioadă a anului 2019, la Castel au fost în jur de 100.000 de turişti. O altă cauză a fost închiderea şcolilor şi, automat, anularea excursiilor şco­lare. Eu sunt însă extrem de încrezător că, de îndată ce in­tensitatea pandemiei va scădea, situaţia vizi­ta­to­rilor la Castelul Cor­vinilor va reveni la normal şi nu­mărul lor va reintra pe tren­dul ascendent în­re­gis­trat până la nefericitul mo­ment al apa­riţiei şi răs­pândirii accelerate a SARS-CoV 2”, pre­cizează Dan Bobouţanu (foto), primarul municipiului Hunedoara.
Vă reamintim că, în această perioadă, la Castelul Corvinilor se derulează lucrări de restaurare în cadrul unui amplu proiect cu fi­nanţare europeană, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. (M. Crivăţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare