ActualitatePolitica si administratie

Descoperire arheologica la Uroi

Descoperire impresionantă la Uroi. Lucrările de descărcare ar­he­o­logică la o investiție pe un proiect european au scos la iveală vechiul drum roman care unea capitala Ulpia Traiana Sarmizegetusa de stră­vechiul Apulum.
Drumul se pare că era de o calitate extraordinară, arată arheologii de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Descoperirea de la Măgura Uroiului dezvăluie importanţa aşe­zării daco-romane, care în Anti­chi­tate se întindea pe ambele maluri ale Mureşului.
Aici au fost scoase la iveală rămă­şiţele unui drum antic şi a unei ne­cropole romane de incineraţie, totul în timpul lucrărilor de modernizare a şoselei Uroi (Simeria) – Geoagiu (DJ 107 A). Astfel, în mai multe locuri din­tre cele două localităţi de pe Culoarul Mureş – Nord, aflate la o distanţă de 20 de kilometri, au avut loc descărcări arheologice. În urma acestora, oa­menii de ştiinţă au scos la iveală ves­tigii din cele mai vechi epoci în care va­lea Mureşului a fost locuită de oa­meni. Astfel, sub Măgura Uroiului a fost dez­velită o secţiune bine conservată din drumul roman care trecea prin Simeria, traversa Mureşul pe la Uroi şi apoi urma malul drept al râului spre Geoagiu. Acolo, în Antichitate, func­ţio­na un castru roman (la Cigmău) şi faimoasele băi termale Germisara. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura