Descoperire arheologica la Uroi
Descoperire impresionantă la Uroi. Lucrările de descărcare arheologică la o investiție pe un proiect european au scos la iveală vechiul drum roman care unea capitala Ulpia Traiana Sarmizegetusa de străvechiul Apulum.
Drumul se pare că era de o calitate extraordinară, arată arheologii de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Descoperirea de la Măgura Uroiului dezvăluie importanţa aşezării daco-romane, care în Antichitate se întindea pe ambele maluri ale Mureşului.
Aici au fost scoase la iveală rămăşiţele unui drum antic şi a unei necropole romane de incineraţie, totul în timpul lucrărilor de modernizare a şoselei Uroi (Simeria) – Geoagiu (DJ 107 A). Astfel, în mai multe locuri dintre cele două localităţi de pe Culoarul Mureş – Nord, aflate la o distanţă de 20 de kilometri, au avut loc descărcări arheologice. În urma acestora, oamenii de ştiinţă au scos la iveală vestigii din cele mai vechi epoci în care valea Mureşului a fost locuită de oameni. Astfel, sub Măgura Uroiului a fost dezvelită o secţiune bine conservată din drumul roman care trecea prin Simeria, traversa Mureşul pe la Uroi şi apoi urma malul drept al râului spre Geoagiu. Acolo, în Antichitate, funcţiona un castru roman (la Cigmău) şi faimoasele băi termale Germisara. (A.Năstase)