Deputatul PSD Sorin Marica: Calvarul creditelor în franci elveţieni trebuie stopat urgent

05 Sorin Marica bMagdalena Şerban

Statisticile oferite de Banca Naţională a României arată faptul că la 30 iunie 2015, existau 63.686 de credite în franci elveţieni. În tot acest timp, petiţiile celor împovăraţi de datorii bancare au luat cu asalt Camera Deputaţilor. Într-un astfel de context, o veste bună este repunerea în dezbatere a proiectului iniţiat în februarie 2014 de deputatul PSD Ana Birchall, privind conversia creditelor. Acesta prevede efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului şi până la momentul conversiei.

Nu li s-a spus ce riscuri sunt
După cum se ştie, în 2015, cursul de schimb a explodat, moneda elveţiană depăşind 4 lei, în condiţiile în care în perioada 2007-2009, perioada de boom a creditelor imobiliare, un franc elveţian valora undeva între 1,8-2,2 lei. Prin urmare, mii de români nu şi-au mai putut plăti ratele la împrumuturi. „Am fost de la bun început şi sunt în continuare pro această propunere legislativă. Inclusiv persoane de la mine în Colegiu mi-au adus la cunoştinţă faptul că întâmpină astfel de probleme şi au cerut ca noi, cei aleşi, să luăm măsuri în acest sens. Oamenii au contractat credite cu rambursare pe o perioadă îndelungată, 20 sau 30 de ani, dar nu li s-au raportat şi riscurile la care se expun. Băncile au uitat aspectul acesta, iar acum, singurii cărora li se impută creşterea peste noapte a cursului sunt cei împrumutaţi în franci elveţieni. Ştiu că inclusiv conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a admis că această creştere a valorii CHF are efecte imediate, ce aduc beneficii instituţiilor financiar-bancare şi prejudicii consumatorilor, solicitând găsirea de soluţii urgente din partea instituţiilor de creditare”, arată Sorin Marica (medalion), deputat PSD în Colegiul Uninominal Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor – Călan. Mai trebuie menţionat că în momentul de faţă, în România există două proiecte de lege – unul este cel al deputatului PSD Ana Birchall, iar altul venind de la Guvern, ambele în favoarea debitorilor. Statul vrea să acorde garanţii în procent de 50 la sută în cazul creditelor în valută convertite în lei, dar în anumite condiţii. Proiectul nu este unul nou, ci a fost propus de fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov. De curând, în cadrul Comisiei de buget a Camerei s-au discutat variantele optime în care aceste proiecte ar putea aduce beneficii celor care s-au îndatorat la bănci. Se pare că există posibilitatea ca propunerile să fie contopite, stabilindu-se un mixt avantajos.

One thought on “Deputatul PSD Sorin Marica: Calvarul creditelor în franci elveţieni trebuie stopat urgent

  • 19 noiembrie 2015 la 23:56
    Legătură permanentă

    Ce calvar ? I-a obligat cineva sa ia astfel de credite. Ceea ce faceti Domnia Voastra domnule Marica este populism ieftin.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.