Deputatul Anamaria Gavrilă: Noi ce avem de făcut în cazul unui cutremur, dragi conducători?

Cutremurul din Turcia și Siria a readus în discuție un eventual seism major în zona Vrancea, din țara noastră și ce putem face pentru a nu ajunge ca turcii și sirienii?. Deputatul independent Anamaria Gavrilă (foto) a reacționat și i-a întrebat pe con­ducători cum pregătesc populația pentru un asemenea dezastru?

Și o viață pierdută este mult
„Românii stau cu sufletul la gură și așteaptă comunicare din partea celor cu funcții de răspundere însă, încă o dată au fost loviți de aceeași liniște nepăsătoare. Documentele și rapoartele oficiale arată ceva extrem de grav. În România, în cazul unui cutremur major de peste 7.4 grade pe scara Richter, numărul de persoane grav rănite sau decedate va fi de peste 45.000. În plus, doar în București, există riscul ca 1 din 3 spitale să se prăbușească în cazul unui astfel de cataclism. Mai grav este faptul că nu există o strategie sau un plan de acțiune în cazul unui astfel de dezastru. Adevărul este că și o singură viață pierdută este prea mult”, a declarat Anamaria Gavrilă, parla­mentar independent din județul Hunedoara.

Exerciții de simulare
„Având experiența cutremurelor din istoria noastră este incredibil cum românii, și mai ales cei din zonele cu risc, nu sunt instruiți de ce trebuie să facă în caz de cutremur și unde sunt punctele de prim ajutor. Oare nu am învățat nimic?. Personal am experiența anilor trăiți în Anglia. Acolo incendiile sunt în memoria colectivă ca fiind dezastrele din care englezii au suferit foarte mult. Dar au învățat. Acolo nu poți să începi școala, să te muți într-un cămin ca student sau să începi un loc de muncă fără să ai instructaj de siguranță și în special pe cel în caz de incendiu, iar exerciții de simulare în acest sens se fac cu regularitate. Nu putem să prezicem cutremurele, însă putem să ne mutăm din clădirile cu risc și oamenii pot fi pregătiți cu informații, exerciții să știe cum să reacționeze și ce au de făcut și astfel evitarea unui haos. A fi pregătiți este în con­trolul nostru.
După cutremurul din Turcia și Siria, întrebarea este – noi ce avem de făcut în caz de cutremur, dragi conducă­tori?”, a adăugat deputatul Anamaria Gavrilă.