Comunitate

Densuş: s-a solicitat ajutor de stat pentru pădure

Magdalena Şerban

Atât administraţiile publice locale cât şi deţinătorii de pădure persoane fizice sau asociaţii ale acestora au putut depune cereri de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat – Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor, demarată prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Comuna Densuş se află printre beneficiari.

Sprijinul anual acordat în cadrul acestei scheme reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deţinătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de cinci ani. Există două tipuri de angajamente ale căror cerinţe specifice sunt încadrate în următoarele două pachete: pachetul 1 – asigurarea de zone de linişte (38 euro/an/hectar pentru întreaga suprafaţă inclusă în angajament) şi pachetul 2 – utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri şi poate fi aplicat doar în combinaţie cu primul (137 euro/an/hectar pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin). Menţiunea e că suprafaţa minimă pentru Pachetul 1 a fost stabilită la 100 de hectare. Pădurile încadrate în tipul I funcţional (TI – conform prevederilor amenajamentului silvic) nu sunt eligibile în cadrul schemei de ajutor de stat, iar terenurile destinate împăduririi sau reîmpăduririi trebuie să nu reprezinte mai mult de 15 procente din suprafaţa angajată.
,,Am depus cererea la APIA, pentru pachetul al doilea. Deţinem 3.000 de hectare de fond forestier comunal, date în pază şi administrare la Ocolul Silvic Valea Haţegului. Pădurea noastră asigură lemnele de foc la instituţiile principale din raza administrativ-teritorială (cămine culturale, primărie, şcoli etc), dar şi necesarul pentru populaţie. În baza solicitărilor, sprijinim cetăţenii cu zece metri cubi de gospodărie. Am început deja onorarea cererilor, oamenii ridicându-şi lemnele din depozitul Ocolului. Amenajament silvic avem, nu se pune problema”, a afirmat Adrian Vîrtopean (foto), primarul din Densuş. Acesta a mai spus că există şi păşune împădurită în proprietatea primăriei, dar pentru care, potrivit normativelor, nu se pot primi subvenţii. Amenajamentul pastoral este în curs de avizare. Din totalul de 1.700 de hectare de păşune, eligibile sunt doar 500 de hectare care au fost concesionate crescătorilor de animale la un tarif cuprins între 150 şi 200 de lei, ceea ce înseamnă un venit la bugetul local.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura