Densuş, în etapa a treia de cadastrare gratuită

26 noiembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Activitatea de cadastrare gratuită din cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) se desfăşoară în mii de localităţi din ţara noastră, potrivit datelor publicate de autorităţi. Terenurile şi clădirile neînscrise până în prezent în evidenţele oficiale urmează să fie cadastrate gratuit până în anul 2023. La Densuş, s-a ajuns în etapa a treia.

Lucrările continuă
„Sunt două firme de profil care se ocupă de întregul nostru proces aferent cadastrării. Ne aflăm în etapa a treia şi lucrările continuă. Până acum am reuşit să dăm circa 140 de extrase de carte funciară. Nu am întâmpinat probleme cu limitele teritoriale comunale, dar în cazul populaţiei au fost identificate câteva neconcordanţe. Satele Peşteana, Hăţăgel şi Densuş au fost cooperativizate, dar nu şi restul. Noi, ca administraţie, avem intabulate câteva drumuri, cămine culturale, sediul primăriei, păşuni şi terenuri agricole etc. Au mai rămas obiective de cuprins. Implică bani destul de mulţi să le faci pe cont propriu şi de asta nu am prioritizat acest pas. Acum, programul naţional ne vine ca o mănuşă, aducând la zi actele. Mereu e nevoie de cofinanţări, sume alocate pentru reparaţii sau alte urgenţe, deci mereu am pus pe loc codaş cadastrarea. Tariful practicat, puţin peste 100 de lei în cazul nostru, nu i-a speriat pe topografi. Ştiu că mulţi colegi de-ai mei se plâng că societăţile de specialitate nu vor să-şi asume astfel de contracte. Poate că am fost mai norocoşi. Ce vreau să adaug e că ar mai fi de eliberat titluri pe Legea 231 (zonele care au fost necooperativizate, mai exact localităţile Ştei şi Criva), dar trebuie depuse la OCPI pentru scriere şi eliberare. Pe lângă acestea, încă o tură mai trebuie depusă la Prefectura Hunedoara, pentru validare”, a spus Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.
Amintim că scopul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. Lucrările sunt gratuite pentru cetăţeni.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Toteşti: amenzile rămân cuiul din talpa administraţiei locale

Deşi este una din comunele în care colectarea anuală a taxelor locale se face într-un procent foarte mare, la Toteşti,...

Decembrie, o lună plină de evenimente pentru Sweet Angels

Nu cu multă vreme în urmă am mai publicat în cotidianul nostru un articol despre micii dansatori de la Sweet...

Restructurarea şi/sau anularea obligaţiilor bugetare – continuare

În ediţia de azi, în scopul informării contribuabililor interesaţi, continuăm prezentarea unei noi părţi din întrebările şi răspunsurile privitoare la...

Închide