ActualitateFlash

Demolatorii şi hoţii de fier pun în pericol clădirile

Livia Botici

Proprietarii de apartamente care îşi renovează casele prin demolarea unor pereţi din interiorul imobilului, fără a avea avizul inspectorilor în construcţii, pun în pericol siguranţa întregului bloc. De asemenea, şi hoţii de fier vechi, care fură materiale dintr-o clădire părăsită, dau bătăi de cap autorităţilor, din cauză că susţinerea imobilelor este grav afectată, acestea putând în orice moment să se prăbuşească.

500 de avize, anual

În fiecare an, inspectorii în construcţii eliberează, în urma verificărilor în teren, în jur de 500 de avize, prin care dispun aducerea la forma iniţială a pereţilor din apartamentele hunedorenilor. Motivul pentru care se iau aceste decizii este simplu: potrivit legii construcţiilor, nimeni nu are voie să efectueze lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaţie sau reparare a construcţiilor de orice fel, decât dacă există autorizaţie eliberată de specialişti. „Orice modificare a unui perete are nevoie de autorizaţie de construcţie. Fără autorizaţie, se pot face doar zugrăveli, lucrări de tâmplărie, gresie, faianţă, dar pereţii nu are nimeni voie să-i dărâme. Cu toate acestea, în fiecare an, identificăm aproximativ 500 de apartamente, ai căror proprietari nu respectă aceste hotărâri. Ei sunt amendaţi, şi se dispune reconstrucţia clădirii, aşa cum a fost ea iniţial, pentru că altfel, riscăm ca acel bloc să aibă structura afectată şi să devină instabil, poate chiar să se dărâme”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN Mihai Şahiu, şeful Inspectoratului Judeţean de Stat în Construcţii Hunedoara.

Risc redus de cutremur

Cu toate că judeţul Hunedoara se află clasificat, în codul de proiectare seismică, drept cel mai protejat, riscul unui cutremur fiind foarte mic, posibilitatea ca unele clădiri industriale, în care nu se mai desfăşoară activităţi, să se dărâme, este foarte mare. Motivul: hoţii de fier vechi, care fură materiale feroase din structura clădirilor părăsite, care neconsolidate, prezintă marele risc de a se prăbuşi. „Din păcate, avem foarte multe imobile de acest gen, în judeţul Hunedoara, deoarece a fost o zonă puternic industrializată. Cum aceste activităţi s-au desfiinţat sau se desfăşoară la cote mai reduse, hoţii de fier au dat iama şi au furat mare parte din materialele feroase, care susţineau clădirile. Din această cauză, imobilele riscă să se prăbuşească în orice moment, deoarece nu mai au nici o susţinere”, a adăugat Mihai Şahiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura