Fara bascalie

Demografică

Nu cu foarte mult timp în urmă, am scris despre un filmuleţ documentar, primit de la deputatul Bogdan Ţîmpău. Era acolo prezentată situaţia demografică la ora actuală, într-o manieră îngrijorătoare. În multe ţări dezvoltate, populaţia îmbătrâneşte rapid, se nasc din ce în ce mai puţini copii, creşte vârsta de pensionare. Implicaţiile sociale sunt majore. Cea mai puţin catastrofică este cea conform căreia se va produce o înlocuire de populaţii, printr-o migraţie economică modernă, care de fapt a şi început.
În ultima săptămână, am văzut două tipuri de reportaje, care mi-au lăsat un gust deosebit de amar. Despre primul v-am spus – pensionarii luptându-se cu jandarmii, îmbrâncindu-se şi prăbuşindu-se pe trotuar.
Al doilea este mitingul mamelor. Totul începe să se lege, dacă ne gândim că în rândul cheltuielilor care vor trebui reduse se numără şi alocaţiile pentru copii.
Hai să vorbim puţin emfatic, chiar dacă realist. România se compune din munţi şi văi, păduri verzi şi ape limpezi. Dar se numeşte România, pentru că este locuită de români (atât de dragi celor care îi invocă mai mereu la televizor). Dacă populaţia majoritară va deveni vreodată cea indiană, să spunem, nu cred că ţara se va mai numi România. Prin urmare, România este formată mai ales din oamenii ei. Care sunt şi ei din ce în ce mai puţini – mor, pleacă, se nasc mai cu economie, că e criză… Este de aşteptat că se vor naşte cu şi mai mare economie. Fără salarii, tinerii nu se vor mai arunca pe programul „prima casă”, vor aştepta mai mult să-şi facă un rost, problemele îi vor face să divorţeze mai repede (nu de mult, chiar Mesagerul semnala rata înaltă a divorţurilor în judeţul Hunedoara şi faptul că ele sunt determinate cel mai des de problemele materiale).
Aş fi înclinat să cred, fie că această precipitare eludează practic orice chestiune aparent colaterală, în fapt, de o importanţă covârşitoare. Sau poate că se gândeşte la improvizaţie, lasă că mai vedem noi când o fi să fie…
Poate peste 25 de ani, când va fi să fie, va fi şi un guvern mai responsabil.

3 comentarii la „Demografică

  • Problema care se pune este daca dorim ca Romania sa fie un stat al cetatenilor ei sau a oamenilor care o locuiesc. Adica un stat al celor care platesc taxe si impozite si beneficiaza de pe urma lor sau un stat al tuturor (si al celor care nu fac nimic si primesc bani chiar daca vin cu Mercedesul sa ii ridice – de la Primarie sau de la Parlament). Daca dorim sa nu mai fim un stat national etnic ci un stat national civic. Daca dorim sa ne mai numim Romania, nu Rromania (pardon, politically corect era Iindiania). Daca dorim ca 99% dintre noi sa ascultam o doina, nu o manea.

    Referitor la reportajele de la mitingul mamelor: am vazut intervievate mame care se plingeau ca nu le vor mai ajunge banii pentru pampers, premergator, trusou etc. Sint de acord cu pozitia lor. Nu am vazut insa nici un reportaj care sa ne arate cum traiesc mamele si copiii din satele izolate din Apuseni Care nu au nici macar lumina, daramite premergator. Mamele acelea nu exista nici pentru stat, nici pentru mass media. Nici copiii lor, care bat iarna kilometri prin zapada pentru a ajunge la scoala. Nu fac rating! Nici un reportaj care sa vorbeasca despre copiii ai caror parinti le beau alocatia iar apoi ii trimit la cersit. Statul se face ca nu exista aceata problema, Politia are alte treburi, pentru presa probabil este un fapt banal, cotidian.

    PS Va contraziceti in text: programul Prima Casa nu are nimic de a face cu un guvern responsabil!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura