Actualitate

Demisie în semn de protest

Nicolle Ebner

Nemulţumit de politica Ministerului Educaţiei şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, pe care o cataloghează drept una de distrugere a învăţământului, mai ales a celui din mediul rural, profesorul Iancu Emerson Toma (foto), directorul Liceului Teoretic din Ghelari, şi-a depus, ieri, demisia din funcţie, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Nu au primit cifre de şcolarizare pentru clasa a IX-a

Potrivit profesorului Iancu Emerson Toma, în judeţul Hunedoara, comasarea unităţilor de învăţământ s-a făcut fără o analiză concretă, la faţa locului, mai ales în cazuri speciale, cum este cel al liceului din Ghelari, unde elevii provin din familii sărace, care duc o viaţă de subzistenţă din ajutoare şi burse sociale. Conform reformei sistemului de învăţământ, liceul din Ghelari nu a primit cifre de şcolarizare, urmând a fi închis, în anii următori. „Nu ne-au dat cifre de şcolarizare, pe motiv că, pentru clasa a VIII-a, nu avem decât o clasă de 20 de elevi, în loc de 30, cum prevăd noile normative. Ni s-a spus că este ilegal, chiar dacă am demonstrat că ne acoperim cheltuielile şi cu mai puţini elevi. Ne-au luat dreptul legal de a organiza concurs de admitere pentru clasa a IX-a. Asta înseamnă că, aceşti elevi vor fi nevoiţi să plece, de sub supravegherea familiei, de la vârste vulnerabile, fiind expuşi tentaţiilor, care, după cum arată rapoartele şi statisticile poliţiei, duc la mărirea infracţionalităţii juvenile”, îşi motivează Iancu Emerson Toma, gestul de a-şi da demisia.

Fostul director afirmă că a apelat la acest gest, deoarece: „nu vreau să asist pasiv la moartea lentă a învăţământului din localitatea natală, şi în special, a liceului în care predau de 20 de ani şi unde am obţinut numeroase medalii la campionatele naţionale sportive. Secretarul de stat Oana Badea ne-a sugerat, neoficial, să închidem şcoala din Ruda, ca să rămână liceul. Or, eu nu vreau să fac astfel de compromisuri. Nu pot distruge o şcoală din comună”, a menţionat Iancu Emerson Toma.

Interimat, până la 1 septembrie

Din punct de vedere al motivelor de demisie, inspectorul general al IŞJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru, afirmă că legea trebuie respectată, prin urmare, se abţine de la comentarii. Conform prevederilor contractuale, Iancu Emerson Toma este în preaviz pentru o perioadă de 20 de zile, timp în care trebuie să se achite de sarcinile de serviciu, după care va fi numit un director interimar din rândul cadrelor didactice. Asta, până la 1 septembrie, când se va şti dacă se va organiza sau nu concurs pentru ocuparea postului de director al Liceului Teoretic din Ghelari.

One thought on “Demisie în semn de protest

  • Cinste acestui profesor care are curajul civic de a se opune politicilor de distrugere a guvernului Boc si de a nu fi partas la macelul scolilor rurale. Alexandru Lautaru este o pata neagra pe invatamintul hunedorean si nu are nici o justificare sa mai ramina in fruntea institutiei.Daca nu poate construi , ar trebui sa-i fie rusine sa darime.Acest gunoi uman taie ultima speranta a copiilor padurenilor , grav afectati social , de a invata carte .Dumnezeu sa-l pedepseasca!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura