Declaraţie Politică

Dacă ştie că Termocentrala Mintia şi Complexul Energetic Hunedoara au fost jefuite, ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să sesizeze organele de anchetă. Eventual să se şi autodenunţe.

Stimaţi colegi,
Ministrul Energiei afirma săptămâna trecută în Parlament că Termocentrala de la Mintia, asemeni Complexului Energetic Hunedoara, a fost jefuită. În România, jefuirea proprietăţilor statului este pedepsită de lege. Dacă domnul ministru Virgil Popescu are informaţii în acest sens, obligaţia sa este de a sesiza organele de anchetă şi de a le pune la dispoziţie toate do­vezile pentru ca cei vinovaţi de distrugerea unei termocentrale strategice să suporte conse­ cinţele legale.
Problema domnului Popescu este însă aceea că, cel mai probabil, ar trebui să depună la Parchet sau la DNA şi un autodenunţ. Deoarece şi domnia sa, ministru de un an şi jumătate, a participat la decăderea, prăbuşirea şi, în final, închiderea Termocentralei Mintia pentru ca aceasta să ajungă, în viitorul apropiat, la preţ de fier vechi, în proprietatea unei companii private apropiată de actuala Putere.

Domnule Popescu,
Salvarea Mintiei era responsabilitatea dum­neavoastră. Era responsabilitatea statului să investească în retehnologizarea termocentralei şi să obţină autorizaţie de mediu pentru ca ţara noastră să nu rişte declanşarea procedurii de infringement. Era responsabilitatea statului să pună, la o companie energetică strategică, un ma­nagement performant, care să obţină profit din producţia de energie electrică, asigurând, în acelaşi timp, şi agentul termic pentru deveni.
Nici angajaţii disponibilizaţi de la Mintia şi nici devenii care au rămas fără încălzire şi apă caldă în toiul iernii nu au asemenea responsabilităţi.
Doamnelor şi domnilor,
Domnul Ministru Popescu susţine că a recomandat lichidatorului judiciar să vândă termocentrala Mintia unui investitor care va fi obligat să producă 800 MW în respectiva locaţie. În plus, acesta a mai spus că nu este atât de prost să lase o chestiune strategică, de impor­tanţă naţională, pe mâna unor firme din Repu­blica Moldova, care au Gazpromul în spate, ce
s-au arătat interesate să cumpere Termocen­trala de la Mintia.
Problema angajaţilor disponibilizaţi de la Mintia şi a devenilor care au rămas fără încălzire nu este cine cumpără Mintia – ruşii sau domnul Comănescu? Problema noastră este următoa­rea: de ce termocentrala nu rămâne în proprie­tatea statului român şi de ce nu investeşte statul în propria afacere strategică, ce are, pe dea­supra, şi potenţial să aducă profit?
În final, fac din nou un apel la raţiune şi la patriotism şi îi cer domnului ministru Popescu să stopeze vânzarea Mintiei la preţ de fier vechi, asumându-şi, din partea statului român, un proiect de retehnologizare a acestui obiectiv stra­tegic naţional. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, este clar că statul român are astăzi în frunte oameni slabi, incompetenţi, conduşi de interese ascunse, care nu au nimic de-a face cu interesele României şi ale românilor.

Anamaria Gavrilă, deputat AUR

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.