Declarație politică: „Avem nevoie de huila din Valea Jiului!”

Domnule președinte,
Stimați colegi,

Sistemul energetic național are nevoie mai mult decât oricând de huila din Valea Jiului. Contextul socio-economic mondial, criza de pe piața mondială, dublată de războiul din Ucraina ne arată că inde­pen­dența energetică a țării noastre nu trebuie să fie doar un deziderat, ci o realitate.
Noi, dincolo de capacitățile de produ­cere a energiei verzi, avem unitățile mi­niere din Valea Jiului și Termocentrala Paroșeni, care funcționează cu cărbune din acest bazin carbonifer al țării și co­res­punde tuturor cerințelor europene de me­diu, grație programului de retehnologizare derulat la această capacitate de producție a energiei electrice.
În acest conext geo-politic, Uniunea Europeană permite inclusiv redes­chi­de­rea minelor de cărbune pentru a scăpa de dependența gazelor rusești.
Este o șansă imensă, istorică pentru noi!
Guvernul României are, așadar, obligația de a identifica și de a utiliza de urgență toate resursele energetice, iar o com­ponentă extrem de importantă sunt mi­nele de cărbune din Valea Jiului și, implicit, Termocentrala Paroșeni.
Din păcate, lipsa implicării reale a statului român de-a lungul timpului în reteh­nologizarea industriei extractive face acum ca producția de huilă de la cele patru unități miniere – Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni – să fie insuficientă pentru ca Termocentrala Paroșeni să poată func­ționa la capacitate maximă.
Dar, cu un sprijin aplicat, corect direc­țio­nat, Complexul Energetic din județul Hunedoara ar putea să redevină „perla co­roanei” energetice din România, costurile fiind minime, comparativ cu beneficiile obținute.
Prețurile de vânzare la energie sunt net superioare celor de producție, dacă ne referim la Complexul Energetic Hunedoara, astfel că această unitate energetică își poate dovedi nu doar rentabilitatea, ci și profitabilitatea, în condițiile în care statul român înțelege că este nevoie de măsuri ferme, care să fie aplicate ACUM pentru VIITOR.
Solicit Guvernului să întreprindă toate demersurile la Bruxelles și să stopeze procesul de oprire a activității extractive la Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere!
În același timp solicit investiții IMEDIATE la toate cele patru unități miniere din Valea Jiului – Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea – pentru a putea crește productivitatea în deplin acord cu necesitățile actuale!

Lucica Dina Muntean,
Senator PNL de Hunedoara

2 comentarii la „Declarație politică: „Avem nevoie de huila din Valea Jiului!”

 • 17 martie 2022 la 5:48
  Permalink

  Pai cum de v ați adus aminte?
  Va spuserati ai de la Bruxelles?
  Rușine!

 • 17 martie 2022 la 13:13
  Permalink

  Nu va e jena?!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.