Declaraţie fermă a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la Barajul Mihăileni: “Jocul de glezne s-a încheiat!”

31 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Sorina Popa

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a efectuat vineri, o vizită de lucru în judeţul nostru, la mai multe obiective de investiţii, cel mai important fiind Barajul Mihăileni. De precizat că barajul de la Mihăileni a început să se construiască în anul 1987, dar nici până acum nu a fost finalizat.

Peste 500 de milioane de lei
”Sperăm ca şi constructorul să deschidă ochii larg. De 30 de ani a bătut pasul pe loc. Vrem să dublăm suma de bani la rectificarea bugetară, astfel ca în 2022 să terminăm această lucrare”, a declarat deputatul Laurenţiu Nistor, la conferinţa de presă de la Primăria comunei Buceş.
”Am venit în judeţul Hunedoara să le transmit hunedorenilor veşti bune de la guvern. Să le spun că ceea ce am promis respectăm la virgulă, prin fapte. În anul 2019, bugetul alocat Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru investiţii se ridică la 517 milioane de lei, cel mai mare din ultimii 10 ani. La aceşti bani se adaugă 150 de milioane de lei pentru investiţii în sectorul silvic- drumuri forestiere şi regularizări de torenţi”, a declarat ministrul Ioan Deneş, la conferinţa de presă susţinută la sediul Primăriei Buceş.
„Jocul de glezne s-a cam încheiat. Dacă constructorul nu va respecta graficul fizic de lucrări pe care îl va stabili cu beneficiarul, adică cu Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, cel pe care îl vom conveni împreună şi cu autoritatea publică locală, atunci vom analiza, conform legii, şi vom face demersurile să reziliem contractul cu constructorul. Nu se poate ca, de peste 30 de ani, să avem o investiţie la care să prioritizăm lucrurile altfel decât e normal şi decât sunt paşii pe care trebuie să-i facem, în aşa fel încât să finalizăm această investiţie“, a declarat ministrul Ioan Deneş.

Termen dat prin hotărâre de guvern
Este pentru prima dată, de când a început construcţia barajului de la Mihăileni, când s-a dat o hotărâre de guvern cu un termen fix pentru finalizarea acestui obiectiv: anul 2022. Deci, în doi ani şi jumătate, autorităţile au obligaţia de a finaliza ceea ce nu s-a făcut în aproape trei decenii trecute de la inaugurarea lucrărilor la barajul de pe Crişul Alb.
Ministrul Apelor a mai spus că anul acesta valoarea bugetului alocat pentru investiţiile de la Barajul Mihăileni se ridică la peste 5 milioane de lei, de trei ori mai mult ca sumele repartizate prin bugetul de anul trecut. „Cred că este relevantă comparaţia între cele două sume alocate: dacă în 2018 s-au alocat aproximativ 1,9 milioane de lei, în 2019 s-au alocat peste 5 milioane de lei. Cred că este elocventă dorinţa autorităţii de a finaliza această investiţie“, a arătat Deneş.
Conform datelor prezentate vineri, valoarea actualizată a investiţiei de la Mihăileni se ridică la peste 162,84 de milioane lei, din care au fost efectuate lucrări de 93,31 de milioane de lei. Pentru finalizarea investiţiei, constructorul a calculat că mai este nevoie de aproape 70 de milioane de lei.

Nu ştiau ce se întâmplă cu actele de proprietate
Iniţial, această investiţie era destinată în principal Minei de aur de la Gurabarza. Acum, această unitate minieră nu mai funcţionează.
Vineri, câteva zeci de săteni din zonă au vrut să afle ce se întâmplă cu locuinţele care au fost ridicate pentru mutarea lor. Ministrul le-a explicat exact şi oamenii au înţeles că proprietăţile sunt trecute, întâi pe ABA Crişuri, iar apoi vor intra în posesia lor. Deşi locuitorii expropriaţi au fost mutaţi în locuinţe construite pentru ei în zonele Poieniţa 1, Poieniţa 2, din municipiul Brad, în judeţul Timiş şi în satul Mihăileni, aceştia nu au nici acum acte de proprietate pe noile lor locuinţe. În ceea ce priveşte noile exproprieri care trebuie făcute pentru finalizarea investiţiei, acestea se vor face în consens cu prevederile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.
Investiţia de la Mihăileni vine în ajutor, deoarece Ţara Zarandului este inundată primăvara şi toamna. Pe de altă parte, va fi şi o sursă de apă pentru comunele din aval şi pentru municipiul Brad. Lacul de acumulare al Barajului Mihăileni va putea asigura un debit de apă potabilă de 810 litri pe secundă. Aici se va produce şi curent electric. Proiectul prevede instalarea unei centrale de 1,2 GW/an.

Poate deveni o zonă turistică importantă
Zona Mihăileni poate deveni şi o zonă cu potenţial turistic, odată cu finalizarea investiţiei, datorită lacului de acumulare de 10,33 milioane de metri cubi.
Pe lângă obiectivul de la Mihăileni, delegaţia ministerială a mai inspectat obiectivul „Lucrări pentru înlăturarea calamităţilor naturale produse în B.H. Crişul Alb în perioada 30.07-31.07.2018, judeţul Hunedoara”, zona afectată fiind comuna Vaţa, precum şi obiectivul „Regularizare pârâu Gurasada pe teritoriul comunei Gurasada, judeţul Hunedoara”.
Valoarea totală a acestor investiţii depăşeşte 22 de milioane de lei.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Adolescentă prinsă la volan fără permis

O adolescentă, de 17 ani, din comuna Sălaşu de Sus, a fost oprită de poliţiştii din Orăştie în timp ce...

Rănită grav după ce a intrat în stâlp

O tânără în vârstă de 29 de ani, din municipiul Deva, a ajuns la spital în urma unui accident rutier....

”Pomana” a lăsat-o fără agoniseala de-o viaţă

Poliţiştii din municipiul Brad au reuşit să dea de urma a două escroace, una de 29 de ani iar cealaltă...

Închide