Declaraţia afaceristului hunedorean la Înalta Curte în procesul „Gala Bute”. Gărdean o cam bagă în belea pe Elena Udrea!

9 mai 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Afaceristul hunedorean Adrian Gărdean (foto) a fost audiat ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul „Gala Bute”. În această cauză, este judecată Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării şi Turismului, precum şi foşti angajaţi din minister şi colaboratori de-ai ei.

Adrian Gărdean are calitatea de martor denunţător în dosar. În declaraţia sa din faza de urmărire penală a susţinut că i-a transmis Elenei Udrea, printr-un interpus, o geantă cu 600.000 de euro, pentru a-şi asigura finanţarea unor contracte de lucrări obţinute de la ministerul condus de ea. În prima instanţă, la Completul de trei judecători de la ÎCCJ, Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie. Acum, magistraţii de la ÎCCJ au cerut reaudierea lui Gărdean, înainte de a da sentinţa definitivă. Conform celor de la evz.ro, unde a fost redată declaraţia dată de Gărdean în faţa magistraţilor, el a susţinut că a dat banii la cererea unui coloborator de-al Elenei Udrea.

Sponsorizare pentru un eveniment trecut
„Adrian Gărdean: Nastasia Gheorghe (consilierul E. Udrea) a spus că trebuie să plătesc suma de 3 milioane de lei cu titlu de sponsorizare pentru «Gala Bute». Mi-am dat acordul iniţial, ulterior am avut o discuţie. Nastasia a spus că mă va contacta cineva, Rudel Obreja sau cineva din partea acestuia. Cred că în toamna anului 2011 am avut două întâlniri cu Obreja la sediul Aviaţiei Utilitare din Băneasa. Am discutat cu avocatul şi a spus că nu e ok să sponsorizăm un eveniment care a trecut deja. Rudel Obreja a prezentat un contract care trebuia încheiat cu SC Termogaz Company (n. r. controlată de Gărdean) şi altă firma pe care nu mi-o amintesc, firma lui. Era un contract în alb practic. La data la care m-am întâlnit cu Obreja evenimentul avusese loc cu şase luni în urmă. În urma discuţiei cu Bogdan Costaş, am ajuns la concluzia că putem sponsoriza un eveniment ulterior, o altă gala de box. S-a încheiat un contract de publicitate în valoare de 3 milioane de lei, sumă plătită. Orice contract de publicitate e util, dar ăsta era exagerat în raport cu beneficiile ulterioare ale publicităţii. Am fost de acord cu suma propusă de Nastasia şi am adus la cunoştinţă fratelui meu, Gărdean Miron Dorel. Între Termogaz şi firma lui Obreja nu au mai existat relaţii. Nu pot să spun exact ce se întâmpla dacă nu plăteam suma. Termogaz probabil că nu ar fi primit la timp sumele pentru lucrările la domeniul schiabil.
În legătură cu Elena Udrea: în primăvara anului 2011 am avut o singură discuţie cu ea în care mi-a sugerat că va fi nevoie de sponsorizări. Când am discutat cu Udrea erau în derulare lucrările pentru domeniile schiabile Lupeni şi Petroşani, câştigate de SC Termogaz”, a declarat Gărdean în faţa magistraţilor.
Unul dintre avocaţi l-a întrebat pe Gărdean care a fost implicarea Elenei Udrea în încheierea contractului dintre Termogaz şi firma lui Rudel Obreja? La care afaceristul a răspuns: „Direct nu cunosc să fi avut vreo implicare. Judecător: Dar indirect? Gărdean: Păi nu ştiu nici indirect. De la Nastasia ştiu că este o problemă a doamnei Udrea legată de sponsorizarea Galei Bute.”

Pronunţare peste două săptămâni
În continuarea şedinţei de judecată a fost audiat Rudel Obreja, care a susţinut contrariul celor spuse de Gărdean. Acesta a spus că, de fapt, afaceristului hunedorean i-au fost prestate serviciile pe care le-a plătit, dovadă fiind şi faptul că Gărdean a solicitat rambursarea TVA-ului pentru suma oferită. La finalul şedinţei de judecată, magistraţii au stabilit termen de pronunţare a sentinţei definitive pentru 23 mai. În „Gala Bute” este judecat şi hunedoreanul Dragoş Marius Botoroagă, administrator al firmei Consmin, din Haţeg. În prima instanţă el a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Pe de altă parte, Adrian Gărdean a fost trimis în judecată într-un dosar disjuns din „Gala Bute”. El, alături de fratele lui Miron Dorel Gărdean, sunt acuzaţi de dare de mită fostului ministru Elena Udrea. Dosarul se află în judecata de fond la Tribunalul Hunedoara. Procurorii DNA susţin că în cursul anului 2010 au promis şi transmis foloase materiale fostului ministru Elena Udrea, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA (al cărei administrator era Miron Dorel Gărdean) cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România“.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 10.05.2018

Moise Ţală, tânăr din municipiul Vulcan Pentru că, împreună cu alţi doi indivizi, a participat la spargerea mai multor bancomate...

Bulina albă, 10.05.2018

Anca Albu, directorul Centrului Cultural şi de Creaţie al oraşului Simeria Pentru că la iniţiativa ei, centrul cultural pe care-l...

Gura lumii, 10.05.2018

Vorbesc cârcotaşii că se pregăteşte un transfer important de la o unitate unde lucrează cei cu halate albe, la alta,...

Închide