Politica si administratie

Decizie bombă a instanței! Austriecii de la Strabag nu mai pot lucra în România

Curtea de Apel București a emis re­cent o hotărâre care poate avea efecte profunde pe piața construcțiilor de infra­structură din România. Austriecii de la Strabag, a decis instanța, au cer­ti­ficat constatator negativ, ceea ce prac­tic îi împiedică să mai participe la licitații. În aceste condiții, firma aus­triacă nu mai poate participa la licitații în România. Lucrările în curs însă tre­buie finalizate. Strabag are în lucru, în județ, la Culoarul Mureș-Nord, lotul 2, în lungime de 34 de kilometri.

Noi documente
Astfel, începând cu data de 14.09.2021, pentru o perioadă de 3 ani, STRABAG SRL se află în situația vădită de ex­clu­dere din procedurile de licitație publică, întrucât, conform documentelor cons­ta­tatoare nr. 2599 şi nr. 2600, încărcate pe site-ului oficial dedicat licitațiilor pu­blice, pe numele acestei societăți, parte de grupului STRABAG AG, au fost e­mise noi documente constatatoare ne­gative, scrie ct100.ro.
Acest fapt este confirmat de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor prin decizia nr. 2236/C8/2287,2290, 2291,2292,2303,2304/26.10.2022. Decizia a rămas definitivă prin hotă­râ­rea nr. 318 pronunțată la data de 07.02.2023 de Curtea de Apel București.
În decizia CNSC, pe care o anexăm, instituția expune o motivare amplă a soluției de excludere din procedura de licitație publică a operatorului Strabag SRL. Concluzia organismului ad­mi­nis­trativ jurisdicțional este următoarea: „Potrivit datelor existente pe portalul oficial www. portal.just.ro, şi susţinerilor STRABAG SRL, documentele cons­ta­tatoare nr. 2599 şi nr. 2600, emise de CNAIR-DRDP Craiova la data de 14.09.2021, nu au fost suspendate de la executare, astfel, producându-şi efec­tele juridice.

Probleme și în Germania
De altfel, acesta nu este singurul motiv pentru care STRABAG SRL, sub­sidiara din România a grupului Strabag, se află în situația de excludere din pro­cedurile de achiziție publică, ci și din pris­ma încălcării regulilor de concurență de tip cartel care vizează trucarea lici­tațiilor.
Conform comunicatelor oficiale date de Autoritatea Federală de Concurenţă din Austria, de Oficiul Federal anti – Cartel din Germania, Autoritatea Maghiară pentru Concurență, grupul STRABAG a fost sancționat pentru pentru apar­te­nen­ța la un cartel anticoncurențial care acționa prin fixarea ilegală de prețuri și împărțirea pieței în sectorul cons­trucțiilor. STRABAG, subsidiara din România, afili­ată grupului austriac Strabag a încălcat grav și repetat nu doar legislația privind concurența, ci a și fost sancționată pen­tru nerespectarea obligațiilor asumate prin contracte de achi­ziție publică.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura