Comunitate

Decât cornul şi laptele, mai bună-i o masă caldă!

04 primari

Deoarece cornul zilnic al elevilor nu le oferă aportul energetic necesar, iar în cele mai multe cazuri acesta se dovedeşte necomestibil, de-a lungul anilor, mai mulţi parlamentari, printre care şi hunedoreni, au propus ca produsul de panificaţie ce vine la pachet cu laptele să fie înlocuit cu o masă caldă pe zi, oferită elevilor până în clasa a VIII-a. În ciuda faptului că până în prezent au fost iniţiate 25 de proiecte legislative care propuneau acest lucru, nici unul nu a fost luat în serios astfel încât să poată fi şi aplicat.
Primarul din Turdaş a salutat iniţiativa, cu ani în urmă
„Eu am zis de multă vreme că trebuie făcut ceva în sensul acesta. De multe ori se aruncă acel corn primit, deoarece se întăreşte până ajunge la destinaţie şi mulţi acuză lipsa gustului plăcut. Noi avem o problemă de ordin social, în primul rând. La Pricaz, situaţia e una mai delicată, majoritatea copiilor care frecventează clasele 0-IV provin din familii sărace, deci fără posibilităţi materiale. Ar fi ideală o masă caldă. Aşa, ar mânca şi mai săţios, dar şi mai sănătos. Cu ce mănâncă acasă, în sărăcia asta, sau poate dacă mănâncă acasă, e numai bun un astfel de program. Acum, suntem conştienţi că nu o să fie simplu cu organizarea şi finanţarea lui. E nevoie de spaţiu adecvat, apoi cineva trebuie să se ocupe de gătit sau trebuie contractată o firmă specializată, deci există multe de punctat. Dar ca idee, e una foarte bună şi cu bunăvoinţă cred că se poate pune în practică. La Pricaz avem o sală adecvată, pe care o putem amenaja şi dota cu cele necesare”, susţine Remi Bocşeri (foto stânga), primarul comunei Turdaş.
Nici primăriţa din General Berthelot nu zice nu
„Masa caldă necesită o sală pusă la punct aşa cum trebuie. Noi nu avem una în momentul de faţă, iar copiii nu pot mânca pe genunchi. Cred că pentru a pune în practică această idee, pe care o văd foarte bună, trebuie alocată o perioadă de timp pentru pregătirea spaţiilor şi dotarea lor cu mese, scaune, tacâmuri, veselă, apă curentă, grupuri sanitare etc. Un astfel de loc necesită avize sanitare, ceea ce ne obligă să îndeplinim nişte condiţii. Mai e nevoie de agenţi economici care să livreze mâncarea caldă, în condiţii de igienă. Doamne fereşte de vreo intoxicaţie alimentară. Primarul e vinovat, iar. Teoretic, e totul frumos, dar trebui aplicat în mod organizat. Noi nu avem decât o singură şcoală primară în comună, dar avem un centru After School, iar din ianuarie 2016, de când va începe activitatea aici, copiii vor beneficia de o masă caldă pe zi. Cheltuiala se suportă din bugetul local şi trebuie menţinut programul timp de cinci ani. O firmă din Haţeg va furniza meniul, în caserole de unică folosinţă, iar medicul îşi va da acordul zilnic, dacă mâncarea corespunde sau nu. De asemenea, medicul stabileşte regimul alimentar, ca să nu fie folosită prea multă grăsime sau să nu conţină prea mulţi carbohidraţi. E destul de complicat, dar e pentru binele copiilor”, arată Marina Huzoni (foto mijloc), primăriţa din comuna General Berthelot.
Primarul din Băiţa vrea inclusiv o cantină socială
„La noi în comună, în discuţie sunt două şcoli primare, una generală şi trei grădiniţe. Sunt circa 250 de elevi, în total. Am avea şi săli pe care să le punem la dispoziţia acestora, pentru servirea mesei zilnice. Au asigurate şi grupuri sanitare, căldură, apă, deci ceea ce ar cam fi necesar. Nu avem internat sau cantină în comună. Prin urmare, cred că am apela la serviciile unei firme de catering. E şi mai bine, deoarece mâncarea ar fi furnizată în caserole de unică folosinţă, alături de tacâmuri tot de unică folosinţă. E mai igienic aşa. Cornul care se oferă în prezent nu este nici pe departe o hrană îndestulătoare şi nici proaspătă, deci ar fi corectă schimbarea lui. Noi oricum ne gândim serios la înfiinţarea unei cantine sociale pentru toţi cei nevoiaşi. Sunt vreo 40 de localnici cu probleme materiale majore, care nu au nici măcar un minimum de posibilităţi. Sunt familii cu mulţi copii şi multe guri de hrănit. Trebuie găsită o soluţie şi pentru ei. Chiar m-aş bucura să treacă mai departe astfel de iniţiative legislative, pentru că în ziua de azi, hrana copiilor noştri e oricum una nesănătoasă, dacă ne ghidăm după ce se comercializează. Măcar cât putem, să le reducem din ce nu e indicat din punct de vedere medical. Efectele se vor resimţi în timp şi influenţează dezvoltarea lor”, afirmă Damian Diniş (foto dreapta), primarul comunei Băiţa. (M. Şerban)

One thought on “Decât cornul şi laptele, mai bună-i o masă caldă!

  • Aşa este, mai bine circuli cu un Audi decât cu un Oltcit. Problema este dacă poţi avea Audi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura