Actualitate

De unde vin denumirile a 16 țări ale lumii și ce semnificație au acestea

În spatele numelui fiecărei țări se află o poveste. Unele națiuni își iau numele de la caracteristici geo­grafice sau de la persoane ce­lebre, în timp ce altele invocă un trecut glorios sau speranțele unui viitor strălucit, scrie omofon.com.

Numele țării noastre
De exemplu, numele ţării noastre – România – este unul vechi, pro­vine din limba latină şi apărea în texte latine încă de la sfârşitul An­ti­chităţii şi din perioada Evului Mediu. Conform adevărul.ro, „Numele de România s-a folosit pentru prima oară în mod oficial, în documente de stat, prin anii 1862-1866, pentru teritoriul rezultat din unirea Ţării Româneşti (Oltenia şi Muntenia, fără Dobrogea) şi Moldovei (partea central-apuseană – cu zona de
la nordul gurilor Dunării – fără Bucovina şi fără cea mai mare par­te din Basarabia). Constituţia de la 1866 a consacrat numele de România.
Iată, așadar, poveștile din spatele a 16 nume de țări și ce semnificație au acestea!

Australia – Sudul necunoscut
Semnificație: Ținut sudic
Poveste: Ideea unei Terra Australis Incognita („pământ sudic ne­cu­nos­cut”) datează din epoca romană și a fost popularizată de britanici la în­ceputul secolului al XIX-lea. Cunos­cut anterior sub numele de Noua Olandă, numele Australia a fost adoptat oficial în 1824.

Liberia – Libertate
Semnificație: Țara celor liberi
Poveste: Țara a fost înființată pe coasta de vest a Africii ca patrie pentru sclavii eliberați în secolul al XIX-lea. Asemănarea steagului său cu cel al Americii nu este o coin­cidență.

Mali
Semnificație: Hipopotamul
Poveste: Numită după faimosul Im­periu Mali, cuvântul mali înseam­nă hipopotam în Bambara, o limbă din vestul Africii. Ai putea crede că animalul național al statului Mali ar fi o alegere evidentă, dar te-ai în­șela – este un vultur.

Argentina
Semnificație: Tărâmul argintului
Poveste: Numele provine de la Rio de la Plata („Râul de Argint”), care separă Argentina de Uruguay. Râul și-a primit numele de la bi­be­lourile din argint pe care băștinașii le-au dăruit exploratorilor spanioli în secolul al XVI-lea, ceea ce a dus la credința greșită că ținutul era bo­gat în argint („argent”).

Burkina Faso
Semnificație: Țara bărbaților cinstiți
Poveste: Revoluționarul Thomas Sankara a ales acest nume în 1984 pentru a înlocui vechea denumire colonială de Upper Volta.

Panama
Semnificație: Țară cu pește din abundență
Poveste: Numele provine de la un cuvânt indigen pentru a descrie principala sursă de hrană a oamenilor din zonă: peștele.

Bolivia
Semnificație: Țara lui Bolivar
Poveste: Numit după eliberatorul sud-american Simon Bolivar, un lider important în războaiele de independență din America latină.

Camerun
Semnificație: Tărâmul creveților
Poveste: Portughezii au numit râul Wouri Rio de Camarões („râul creveților”) datorită abundenței crustaceelor care trăiesc acolo.

Venezuela – Mica Veneție sau Veneciuela
Semnificație: Mica Veneție
Poveste: Există două povești care explică de unde își trage Venezuela numele. Prima este că exploratorii italieni și spanioli Amerigo Vespucci (da, cel după care este numită America) și, respectiv, Alonso de Ojeda, au observat că așezările băștinașilor erau construite pe piloți deasupra lacului Maracaibo. Orașul construit pe apă le-a amintit exploratorilor de Veneția.
Conform uneo alte teorii – oamenii care se aflau deja acolo (băștinașii) denumeau locul Veneciuela.

Guatemala
Semnificație: Tărâmul copacilor
Poveste: Denumirea țării își are originile din cuvântul nahuatl Cuauhtēmallān, un nume dat regiunii de către soldații indigeni care i-au însoțit pe conchistadorii spanioli în secolul al XVI-lea.

Barbados
Semnificație: Tărâmul celor cu barbă
Poveste: Exploratorii portughezi au ajuns pe insulă în secolul al XVI-lea și au numit-o după smochinii cu barbă, copaci specifici zonei.

Singapore
Semnificație: Orașul leilor
Poveste: Singapore este o combinație a cuvintelor sanscrite simha (leu) și pura (oraș). O legendă des repetată afirmă că fondatorul orașului, un prinț indian pe nume Sang Nila Utama, a zărit un leu și a construit o nouă așezare pe insula Temasek. Deși nu există lei în zonă, povestea a devenit populară.

Pakistan – Ținutul purității
Semnificație: Țara celor puri
Poveste: Numele este, de asemenea, un acronim al regiunilor din Pakistan: Punjab, Afghania, Kashmir, Sindh, Baluchistan. A fost inventat pentru prima dată în anii 1930 de Choudhry Rahmat Ali, unul dintre primii susținători ai unui stat separat de India britanică. În 1947, în urma unor conflicte, subcontinentul indian a fost împărțit între India și Pakistan.

Jamaica
Semnificație: Țara lemnului și a apei
Poveste: Preluat din cuvântul taino Xaymaca, Jamaica este numele dat de primii locuitori ai insulei din Caraibe.

Filipine
Semnificație: Insulele lui Filip al II-lea
Poveste: Insulele au fost numite de exploratorul Ruy López de Villalobos în cinstea prințului habsburgic și viitorului rege al Spaniei, Filip al II-lea. Termenul a fost aplicat inițial doar la două dintre numeroasele insule ale arhipelagului, dar în cele din urmă a devenit sinonim cu întreaga regiune.

Haiti
Semnificație: Ținut muntos
Poveste: Denumirea statului Haiti, țară din Marea Caraibelor care include treimea vestică a insulei Hispaniola și insule mai mici precum Gonâve, Tortue (Tortuga), Grande Caye și Vache, descrie ținutul muntos al zonei.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura