Comunitate

De Sfântul Ilie, taragotul va răsuna şi în acest an la Vaţa de Jos

Magdalena Șerban

O comunitate fără tradiții e ca un pom fără rădăcini. Și cum folclorul nos­tru nu duce lipsă de talent moștenit, rămâne în sarcina autorităților publice să se ocupe de promovarea valorilor. Astfel, unul dintre cele mai importante evenimente din Apuseni, Festivalul Taragotului, va avea loc la Vața de Jos, mâine, începând cu ora 17:00. Orga­nizatori sunt Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul De Cultură şi Artă al Județului Hunedoara împreună cu administrația locală.

Artiști consacrați
Ediția cu numărul XI va fi un adevărat regal, urmând să reunească maeștri ai taragotului, așa cum sunt Dumitru Dobrican, Pera Bulz, Nelu Gabor, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Ionel Coza, Petrică Pașca, Petrică Popa, Alin Joldeș, Nicolae Jurj, Cristian Bârna, Valentin Bulai, Gabriel Demian, Andrei Haneș și Alexandru Cobori. De aseme­nea, invitați să susțină recitaluri sunt Vasilică Caterașu și Amanda Ursu, Ciprian și Mihaela Istrate, Vasile Coca, Felicia Stoian, Ciprian Roman și Vlad Lință. Acompaniază orchestra condusă de prof. lonel Coza, iar prezentarea e sem­nată de Felicia Stoian. „Vă aștep­tăm la Vața, să redescoperiți valoarea unui instrument etalon. Unele cântece, la fel ca și unii interpreți, nu pier niciodată. Au fost și rămân o valoare incontesta­bilă. În timp ce prin țară, peste multe eve­nimente s-a tras cortina, noi nu dorim să lăsăm să se întâmple asta vreodată. Prin intermediul festivalului ne propunem să promovăm muzica folclorică interpre­tată cu măiestrie, aducând totodată un omagiu virtuoșilor taragotiști care au dus faima acestui instrument în toată lumea. În fond, întregul folclor este o justificare a identității noastre culturale naționale“, a transmis Ciprian Roman, (foto), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Confirmat de UNESCO
Reamintim că în România, taragotul a fost adus în 1909, de Luţă Ioviţă, un pro­fesionist excepţional născut în 6 ianua­rie 1883, la Dalci, judeţul Caraş-Severin şi răposat în 1954, la Timişoara. De atunci, acest instrument cucerește fără granițe. Au urmat mulți alți interpreți care au fost apreciați de public și au lăsat în urma lor bucurie. Cel mai cunoscut este Dumitru Fărcaș. De altfel, acesta este și autorul piesei care constituie ge­nericul emisiunii Tezaur Folcloric, difu­zată la TVR. Un alt taragotist celebru este Pera Bulz din Vața de Jos. Acesta a primit distincția Tezaur Viu, oferită de UNESCO în anul 2014. Printre artiștii care și-au dedicat viața taragotului s-au mai numărat celebrul Nelu Stângă (d. 1997), Ionel Coza (ambii colegi cu Pera Bulz la ansamblul folcloric Doina Crișului din Brad), Luca Novac (Banat), frații Iosif și Cosmin Golban din Chișoda (Banat).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura