De opt ani, conducerile şcolilor au fost numite de inspectorii şcolari generali. Începe bătălia pentru funcţiile de directori de şcoli

02-scoala-2-res-9358-bSorina Popa

Ministrul Educaţiei nu vrea să renunţe la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli în sistemul preuniversitar. Ca atare, examenele se vor ţine, lucru care este de înţeles, având în vedere că din 2008 nu s-a mai organizat un asemenea concurs.

Salariile ajung şi la 5.000 de lei
În tot acest timp, directorii au fost numiţi de inspectorii şcolari generali. Miza posturilor de directori şcolari este mare şi nu numai datorită salariului ce poate ajunge până la 5.000 de lei. Astfel, directorii sunt cei care distribuie bugetul pe instituţie, dar, spun unele voci, vor avea şi roluri cheie în alegerile ce se apropie. Şi asta, pentru că mai ales în şcoli vor fi organizate secţiile de votare.
În judeţul Hunedoara, sunt 185 de funcţii de directori de şcoli care vor fi scoase la concurs. Dintre acestea, 112 sunt de director general şi 73 de director adjunct. Adică, absolut peste tot, licee, şcoli gimnaziale, primare, cluburi sportive, palatul copiilor, grădiniţe etc. vor fi concursuri.
„Proba scrisă va fi organizată în 12 octombrie. Se va ţine în aceeaşi zi pentru toată lumea, vor fi aceleaşi subiecte grilă, iar rezultatele vor fi afişate pe loc. Suntem deja în procesul de depunere a dosarelor candidaţilor, acţiune care se va încheia în 7 octombrie. După proba scrisă urmează alte două probe, de evaluare a CV-ului şi interviul, care se vor desfăşura în perioada 17 octombrie-17 noiembrie. Interviurile dau posibilitatea candidaţilor să-şi prezinte oferta managerială. Încă nu ştim dacă concursul va avea loc într-un centru sau în mai multe, ceea ce ştim sigur este că acesta se va desfăşura în Deva. În 18 noiembrie vor fi afişate rezultatele. Între 21 şi 23 noiembrie este perioada contestaţiilor, iar soluţionarea lor între 24 noiembrie şi 9 decembrie, iar în 16 decembrie va avea loc validarea în consiliul de administraţie şi transmiterea datelor către minister”, a precizat Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general al judeţului.

Contract pentru patru ani
Cei care reuşesc la concurs vor încheia un contract de management pentru patru ani. Punctajul maxim pe care poate să-l obţină fiecare dintre candidaţi este de 50 puncte pentru fiecare probă, iar minimum ca să promoveze proba este 35 puncte. În aceste condiţii, maximul va fi de 150 de puncte, iar minimum de 105 puncte de candidat. „Îi aşteptăm pe toţi care vor să participe la concurs şi care îndeplinesc condiţiile. Vor fi testate competenţele cognitive şi manageriale ale candidaţilor”, a adăugat inspectorul şcolar general din judeţ.

One thought on “De opt ani, conducerile şcolilor au fost numite de inspectorii şcolari generali. Începe bătălia pentru funcţiile de directori de şcoli

  • 24 septembrie 2016 la 11:32
    Legătură permanentă

    Pe cand depolitizarea inspectoratelor?Speram sa fie cat Mai curand.fara politica in invatamant.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.