De necrezut! Suspect de coronavirus ţinut cinci ore în autospeciala SMURD!

17 martie 2020 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Maximilian Gânju

Cei în măsură să acţioneze au ignorat apelurile disperate ale paramedicilor SMURD din cadrul Asociaţiei Salvital. Nici DSP Hunedoara n-a arătat mai multă preocupare şi le-a transmis paramedicilor să meargă la muncă până în momentul în care se confirmă că s-au infectat cu coronavirus.

Dezvăluirile au fost făcute de preşedintele-director al Asociaţiei Salvital Hunedoara, Petru Mărginean. Acesta a repetat şi apelul adresat autorităţilor competente să asigure neîncetat echipamente de protecţie: mănuşi, mască, ochelari, costume speciale şi soluţii biocide necesare pentru desfăşurarea activităţii paramedicilor.
Şeful Salvital a dezvăluit că echipajul SMURD Simeria, care a fost de serviciu luni, 16 martie 2020, a fost solicitat să preia un pacient de 51 de ani, din satul Banpotoc, comuna Hărău, suspect de coronavirus.
Ceea ce a urmat este de necrezut. ”Paramedicii au spus medicului din dispeceratul integrat 112 că nu au primit echipamente de protecţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, care este obligat conform protocoalelor SMURD şi a legislaţiei în vigoare să asigure aceste echipamente de protecţie omologate. Au specificat că şi-au achiziţionat din banii lor combinezon de unică folosinţă şi mască de protecţie de la un magazin de bricolaj, dar nu e nicidecum echipamentul omologat pentru coronavirus. Medicul din Dispeceratul 112 a spus că e suficient echipamentul lor improvizat şi i-a trimis la caz”, a precizat Mărginean.
Paramedicii au preluat pacientul, care mai fusese în acea zi la Unitatea de Primiri Urgenţe – Deva, deoarece prezenta dificultăţi de respiraţie, dar a fost trimis acasă. I-au administrat oxigen şi s-au deplasat cu pacientul la Unitatea de Primiri Urgenţe Deva. Au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva la ora 17şi 17 minute, dar nu au fost primiţi cu pacientul la triaj, pe motiv că încăperea alocată bolnavilor suspecţi de coronavirus nu este igienizată. În aceeaşi zi s-a mai prezentat o persoană suspectă de coronavirus şi a fost ţinută în acea încăpere. ”Pacientul a stat în ambulanţă cu masca de oxigen, simţindu-se din ce în ce mai rău până la ora 21 şi 49 minute, iar paramedicii SMURD au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă să-i amelioreze situaţia. Pacientul a fost preluat de tura de noapte din UPU Deva, la ora 21 şi 49 minute, după ce a aşteptat în jur de 5 ore în ambulanţa SMURD. Cei care i-au fost alături şi i-au acordat îngrijiri în această perioadă au fost paramedicii, care au pus mai presus datoria de a salva vieţi decât teama de a se infecta”, susţine sursa citată.
Paramedicii, imediat după ce au lăsat bolnavul în grija medicilor, au anunţat DSP Hunedoara că au stat în contact timp de mai multe ore cu un bolnav suspect de coronavirus. Funcţionarul de la DSP le-a spus că până când nu se confirmă infecţia cu coronavirus a pacientului, ei trebuie să meargă la muncă, a susţinut Mărginean.
Echipajul a dezinfectat ambulanţa la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, iar paramedicii s-au autoizolat la domiciliu. ”Cerem Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara să ia măsurile care se impun pentru ca această situaţie să nu se mai repete. (…) Apelul nostru este: Noi muncim pentru voi, voi asiguraţi echipamente omologate paramedicilor”, a mai declarat Petru Mărginean, preşedintele-director al Asociaţiei Salvital Hunedoara.
Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara nu este pentru prima dată arătată cu degetul de la apariţia primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus. Directorul Spitalului de Urgenţă Petroşani a declarat că a aflat de la jandarmi despre pacienta de 26 de ani, din Aninoasa, care a infectat mai multe cadre medicale, că este pusă de DSP Hunedoara în izolare la domiciliu. Instituţia medicală n-a fost însă anunţată, iar femeia a mers la spital pentru a-şi trata o afecţiune şi a intrat în contact cu cadrele medicale, care nu aveau idee că este infectată cu noul coronavirus.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. vio spune:

    bravo!
    si pe incompetentele de la dsp le tineti in brate de ani de zile!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 18.03.2020

Atila Iosif Lorincz, cetăţean din comuna Băcia Pentru că a fost arestat preventiv 30 de zile, iar acum la domiciliu,...

Bulina albă, 18.03.2020

Cosmin Gîrleanu, pugilist la CS Hunedoara Pentru că este primul boxer român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020,...

Gura lumii, 18.03.2020

Vorbesc gurile rele că lucrurile se schimbă cu rapiditate şi în politicul nostru local. Dacă până acum un personaj de...

Închide