De ce sunt supăraţi pe primărie, locuitorii din Archia

17 august 2014 | 5 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

02 archiaSorina Popa

Locuitorii din Archia, sat aparţinător municipiului Deva, se confruntă cu foarte multe probleme, de nici nu mai ştiu care este cea mai gravă. Nu au asfalt decât până la conacul Archia, nu au apă şi canalizare, iar fântânile au secat aproape toate. Aşa stând lucrurile, oamenii sunt nemulţumiţi că primăria nu îi ajută să aibă condiţii de trai decente, mai ales că plătesc taxe şi impozite la fel ca şi ceilalţi locuitori ai reşedinţei de judeţ.
De 10 ani fac cereri peste cereri
„Problema cea mai mare a noastră, a celor care locuim în Archia, este lipsa apei şi a canalizării. De 10 ani batem drumul la primărie, să ne plângem şi să cerem să ne bage apă curentă aici. Degeaba. Nu noi am cerut rigolele astea, care se fac acum pe o stradă din localitate. Ni s-a promis că se fac lucrările de alimentare cu apă, dar nu s-a făcut nimic.
Ne-am trezit, dintr-o dată cu rigolele. De fapt, sunt adevărate şanţuri, care am înţeles că vor costa o groază de bani. Nu avem apă de băut, asta e grav. Din fântânile care sunt în sat, doar vreo 10 mai au apă, celelalte au secat. Suntem nevoiţi, din acest motiv, să aducem apă de la vecinii care au fântânile funcţionale. Dar, nici apa aceea nu e prea bună. Însă nu avem încotro şi o folosim. Unii dintre noi aduc bidoane cu apă de la Deva, dar e dificil să procedăm astfel. Mereu ni se spune, de la primărie, că nu sunt bani de investiţii. Pentru rigole s-au găsit. Valea de aici e secată, nu avem probleme să distrugă apa gardurile, sau să inunde gospodăriile. În plus, odată cu construcţia respectivă, ni s-a luat din drumul de acces, iar la iarnă va fi extrem de greu să circulăm pe aici. Cred că s-au aruncat banii cu această lucrare, sau cineva a avut un interes pentru a-i arunca”, a spus Marius Păcurar, un cetăţean nemulţumit din Archia.
Îi vine pământul în curte

„În plus, cei care lucrează la rigolele de pe uliţa noastră au luat pământul de pe marginea drumului şi l-au aruncat aici, pe deal, lângă gospodăria mea. Când plouă, tot pământul de acolo vine în curte. Eu am crezut
că firma care construieşte rigolele astea va transporta pământul scos, undeva, într-un loc de depozitare, nu să-l arunce, aici, să cadă peste noi. Este inadmisibil ce se petrece, şi nimeni nu ia nici o măsură”, spune şi Emil Porja, locuitor de la nr. 35.
În concluzie, locuitorii din Archia susţin că sunt bătuţi de soartă şi nimeni nu îi bagă în seamă, deşi achită taxe şi impozite la fel ca şi devenii, localitatea aparţinând de reşedinţa de judeţ.
„Vor avea apă şi canalizare până la finele anului 2015”
Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, susţine că oamenii trebuie să vină la primărie, ca să spună ce nemulţumiri au.
De asemenea, el a răspuns punctual la sesizările oamenilor din Archia, subliniate de noi.
„Există programul ISPA, de alimentare cu apă şi canalizare, pentru Deva şi Hunedoara. Lucrările pentru Archia vor începe după ce se vor finaliza investiţiile în Viile Noi, pe străzile Aurel Vlaicu, Vulcan, cu prelungirea Vulcan şi zona Sântuhalm. Până la sfârşitul anului 2015 oamenii vor avea apă şi canalizare în toată localitatea Archia.
În ceea ce priveşte lucrarea cu rigolele aflate în construcţie în sat, reprezentantul cetăţenilor din Archia a solicitat-o. Când se va termina construcţia, e clar că pământul acela va fi dus de acolo. Repet, dacă au probleme, să vină la primărie şi să spună tot ce vor.
În legătură cu drumul din Archia, oamenii ar trebui să-l întrebe pe fostul primar al Devei, Mircia Muntean, de ce nu s-a făcut până la capătul satului. Am înţeles că banii s-au dat, dar asfaltarea s-a oprit la conacul din localitate.
Noi am pus zgură acolo, ca să le fie mai uşor cetăţenilor, dar până se realizează alimentarea cu apă şi canalizarea în zonă, nu se poate asfalta”, a declarat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.

Loading...

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. maria spune:

  Primarul Petre Marginean ,face 10 parcuri pentru caini in Deva ,sa il laude postul Antena 1 Deva ,care este condus de sotia sa Gabriela Marginean.

 2. Vasile spune:

  Se cheltuiesc bani degeaba pe festivalul de opera ,in loc sa se faca ceva util in Archia ,pe Margineanu il intereseaza sa danseze cu balerine dupa cum am vazut la televizor ,distractia este preocuparea lui nu problemele oamenilor .

 3. gicu spune:

  @Vasile: nu esti decat un vasile si atat.

 4. Maria spune:

  Domnule Primar, Petre Marginean, care ai venit cu gandul ca nu vrei sa te imbogatesti din fonduri publice, ai uitat ce ai spus atunci si astazi nu faci decat sa platesti miliarde pe emisiuni TV si articole in presa. Oare d-ul Voiculesc prietenul tau nu ti-a spus ca ar fi momentul sa te operesti ca altfel poate peste cativa ani o sa fi coleg cu el?

 5. Ninulescu spune:

  Pe baroni ii intereseaza doar conacul ca acolo merg sa se distreze si sa arunce cu miile de euro dupa ce fraierii i-au votat si le-au dat pe mana toti banii judetului !… Ei beau vinuri fine si whisky iar fraierii nu au nici apa chioara ! … Asta e Romania, condusa de hoti care sant baroni peste niste fricosi !

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii 18.08.2014

Frăţia forţată dintre două formaţiuni politice, aflate la putere în judeţ, dar la nivel naţional în opoziţie, se va rupe...

Bulina albă 18.08.2014

Dacian Ciodaru, preşedintele TSD Hunedoara

Bulina neagră 18.08.2014

Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele

Închide