Actualitate

De ce se crede că barza aduce nou născuți

Pasăre puternică și im­pu­nă­toare, barza caută apropierea de om și își face adesea cuibul chiar pe casele noastre, chiar dacă nu are nevoie de protecția noastră! Le­gătura dintre om și barză este veche de când lumea și a dat naș­tere multor povești, legende și su­perstiții despre berze în care mai credem și azi.

Aduc noroc
Una dintre cele mai răspândite și cunoscute superstiții despre berze spune că aceste păsări aduc be­be­luși în ciocul lor puternic, primăvara devreme, când se întorc din mi­grație. Cu toții știm clasica imagine a unei berze care aduce un coșuleț cu un bebeluș în zbor spre o familie no­rocoasă! Este o credință populară foarte veche din Germania, suges­tivă pentru aceste păsări mi­gra­toa­re. Se știe că, în luna august, când puii de berze sunt mari, ele se adună deja în stoluri și se pregătesc să plece spre țările calde. Se vor în­toarce abia în martie – aprilie în lo­curile lor de cuibărit, după aproape 9 luni, timp în care și tinerele nem­țoaice care rămâneau însărcinate vara aduceau pe lume noi bebeluși. În Germania și Polonia, unde sunt zeci de localități în care berzele cui­băresc cu sutele, aceste păsări erau ocrotite de oameni. În cultura lor po­pulară, berzele aduc noroc și pros­pe­ritate la casa gospodarului și mulți copii sănătoși și frumoși. Este o credință populară care s-a răs­pân­dit în întreaga Europă, inclusiv pe me­leagurile noastre, în special în Ardeal și Transilvania unde cuibă­resc sute de familii de berze.

Simbol al maternității
Barza cu un copilaș în cioc apare și în vechile povești grecești, nu doar în cultura populară germană, doar că ea are cu totul alt rol… acela de a răpi copii. Legendele spun că Hera, ge­loasă pe o frumoasă prințesă elenă pe nume Gerana, a preschi­m­bat-o în barză. Numai că tânăra prin­țesă tocmai dăduse naștere unui băiețel. Ea s-a întors acasă sub formă de barză și a încercat să își ră­pească bebelușul, dar a fost alun­gată de oamenii de la curtea care nu aveau cum să o recunoască pe prințesa lor pierdută.
O legendă creștină spune că, la nașterea pruncului Iisus, Fecioara Maria nu avea nici un scutec moale și călduros pentru copilașul ei. Atunci barza și-a smuls cele mai bune pene de pe piept și a încropit un cuib moale pentru pruncul Iisus. De atunci, Hristos a binecuvântat bar­za să fie ocrotitoarea copiilor și a tinerelor mame, ea devenind un simbol al maternității și al nașterii.
O altă legendă din Polonia, unde ber­­zele sunt foarte iubite în popor, spune că barza a fost creată de Dumnezeu pentru că se înmulțiseră atât de mult șerpii, broaștele și șopârlele încât atacau oamenii. La în­ceput, Dumnezeu a strâns toate tâ­râtoarele, le-a pus într-un sac și le-a dat unui om să le arunce în mare. Dar, cum omul a fost curios și a des­chis sacul să vadă ce ascunde, toate vietățile au scăpat și s-au răspândit care încotro. Mânios, Dumnezeu l-a transformat în barză și l-a blestemat să mănânce numai vietăți cu sânge rece, șerpi, reptile și broaște, să cu­re­țe lumea de târâtoarele strică­toare.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura