ActualitatePolitica si administratie

De ce s-au înfrățit municipiul Hunedoara și orașul Zenica din Bosnia-Herțegovina

O delegaţie a municipiului Hunedoara a efectuat o vizită în oraşul Zenica, din Bosnia – Herţegovina, la invitaţia municipalităţii din localitatea-gazdă. Delegaţia hunedoeană a fost însoţită şi de reprezentanţi ai Am­ba­sadei României în Bosnia – Herţegovina.

Într-o lume diferită
Zenica şi Hunedoara sunt înfrăţite încă din 1974, relaţiile de colaborare fiind stabilite în principal datorită profilului economico-social extrem de asemănător pe care îl aveau şi încă îl au cele două oraşe, plecând de la tradiţia în producţia metalurgică, parcursul economic şi demografic şi provocările pe care au fost nevoite să le înfrunte în ultimii 20 de ani.
„Am primit cu plăcere invitaţia domnului Fuad Kasumovic, primarul oraşului Zenica, de a ne întâlni pentru a reactiva relaţiile de colaborare dintre cele două oraşe, scop în care, astăzi (n.r.-ieri), am şi semnat un protocol oficial. La fel ca Hunedoara, Zenica este un oraş care se află într-un reviriment evident, fenomen vizibil mai ales din 2016 încoace. Ambele oraşe au trecut prin pe­rioade dificile, din punct de vedere economic şi social, şi îşi caută acum drumul într-o lume cu totul diferită faţă de cea a anilor 1950 – 1990, intervalul în care şi Hunedoara şi Zenica s-au dezvoltat în mod accelerat. Date fiind similitudinile dintre cele două oraşe, sunt absolut convins că vom găsi în curând căi de colaborare economică, sportivă, edu­ca­ţională şi culturală. Şi nu ne vom rezuma la atât. Bosnia – Herţegovina îşi doreşte să adere la Uniunea Europeană iar în noi comunitatea din Zenica îşi va găsi un sprijin real. Pe parcursul discuţiilor am reiterat ideea că şi în cazul României singurul drum corect este cel pro-european, iar o primă dovadă a acestei afirmaţii este simplul fapt că, în momentul de faţă, doar în municipiul Hunedoara se implementează proiecte de investiţii în folosul comunităţii în valoare de 80 de milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile, o sumă de vreo 30 de ori mai mare decât bugetul de investiţii al Primăriei constituit doar din fonduri proprii”, a declarat Dan Bobouțanu, primarul munici­piului Hunedoara. (A.N.)