De ce nu funcționează Secția de terapie intensivă pentru cardiaci

Spitalul Județean de Urgență Deva are de câteva luni un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici. Realizarea acestei investiții este o premieră pentru județul Hunedoara.
La etajul al II-lea al spitalului s-au fi­nalizat lucrările de amenajare a Unității de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacienților Cardiaci Critici (USTACC), care va funcționa ca un compartiment de terapie intensivă. Compartimentul cu 10 paturi este găzduit într-un sector aflat în prelungirea secției Cardiologie și este legat printr-un hol comun cu spa­țiul unde este amplasat angio­gra­ful, un echipament vital pentru rea­li­za­rea de investigații și intervenții de înaltă fidelitate. Angiograful a fost achi­zi­ționat de Ministerul Sănătății, iar Con­si­liul Județean Hunedoara a contribuit cu 10 la sută din fondurile necesare cumpărării sale.
La Deva ar putea fi efectuate inter­ven­ții care, în prezent, se pot realiza doar în spitalele din centrele uni­ver­si­tare. Odată cu crearea acestei USTACC, pacienții cardiaci critici vor putea fi tratați la Deva, nemaifiind necesar transferul în alte localități. Numai că, din cauza Ordonanței de Urgență nr. 34, privind blocarea angajărilor la stat, nu se mai poate organiza concurs ca aparatura de aici să poată fi și folosită.
Din păcate, așa stau lucrurile la noi. Unii fac, alții strică. (A.N.)