De astăzi, angajatorul plăteşte contribuţiile pentru drepturi de autor

13 septembrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Livia Botici

Persoanele care obţin venituri din drepturi de autor şi cele care lucrează în baza unor convenţii civile nu vor mai trebui să depună, personal, declaraţiile şi să facă plata contribuţiilor. Modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 58/2010 intra în vigoare de astăzi.

Termen, până la data de 25 a lunii

Pentru că luna trecută, prima variantă a acestei OUG a creat haos în toată ţara, întrucât beneficiarii veniturilor din drepturi de autor şi cei care desfăşoară acţivităţi în baza unor contracte civile au făcut cozi imense pentru a-şi plăti contribuţiile către stat, Guvernul a decis modificarea unor prevederi. „Angajatorul trebuie să calculeze, să reţină şi să achite contribuţiile de asigurări sociale şi de şomaj. Tot el trebuie să depună lunar, până pe data 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură salarială, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială. Declaraţiile se depun la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Hunedoara şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM). Contribuţiile au rămas aceleaşi, adică 10,5 la sută pentru pensii, 5,5 la sută pentru sănătate şi 0,5 la sută pentru şomaj”, a declarat Ionel Ciobanu, directorul CJP Hunedoara.

Pensionarii nu plătesc

Potrivit OUG 58/2010, datorează contribuţii către asigurările sociale persoanele care, în mod ocazional, realizează exclusiv venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe, dar şi persoanele care câştigă, cu regularitate, pe lângă salariu, şi venituri provenite din drepturi de autor şi alte drepturi conexe. „De asemenea, trebuie să achite contribuţii şi persoanele care realizează regulat, numai venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe, dar şi cei care obţin venituri din activităţi desfăşurate în baza unor contracte sau convenţii civile. De cealaltă parte a baricadei stau persoanele care, în mod ocazional, realizează pe lângă veniturile de natură salarială şi venituri de natură profesională provenite din drepturi de autor, acestea nefiind obligate să achite contribuţii pentru sumele câştigate. Nici persoanele asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi nici pensionarii nu datorează bani, în cazul în care câştigă de pe urma drepturilor de autor. Baza de calcul pentru toate aceste contribuţii nu poate depăşi de cinci ori salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, şi anume, 9.180 lei”, a declarat Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Avram Iancu şi Seara maneliştilor

Nu sunt chiar un patriot profesionist, nu cred că România are neapărat viitor măreţ şi românii sunt infailibili, mă enervează...

Mureşul câştigă, fotbalul plânge

Echipa deveană a bifat a treia surpriză pozitivă în startul acestui sezon, învingând acasă pe UTA Arad cu scorul de...

Incendiu declanşat de o ţigară

Ţigările uitate aprinse dăunează grav sănătăţii! Asta ar fi trebuit să ştie o femeie care, în noaptea de vineri spre...

Închide