Sport

David Popovici, interviu eveniment pentru presa americană: „Știți ce mă obsedează zi de zi?“

David Popovici și-a întregit vara de vis, câștigând și proba de 100 de metri liber, la Mondialele de juniori de la Lima. Așadar, sportivul de la CS Dinamo a cucerit 13 medalii, în acest sezon com­pe­tițional, dintre care 11 de aur!
Vorbim despre un bilanț aproape ireal, pentru un puști care va împlini 18 ani, abia pe 15 septembrie. Iar David Popovici fascinează lumea natației prin rezultatele sale. De aceea, la Lima, el a acordat un interviu pentru americanii de la swimswam.com. E unul dintre cele mai prestigioase site-uri de specialitate din lume.
Interviul a fost realizat de jurnalistul Coleman Hodges, prin Skype, iar „Ade­vărul” vă oferă, în rândurile de mai jos, declarațiile oferite de David Popovici.

Ce a declarat în interviul cu Swimswam?
*Despre talent – Eu cred că talentul poate dispărea. Din fericire, nu e cazul meu. Să vă spun o scurtă poveste des­pre mine: pe când aveam 9, 10 ani, eram foarte bun în proba de spate, doboram recordurile naționale pe bandă, iar asta fără nici un antrenament! Pur și simplu, mă jucam. Ca să nu mă antrenez, mer­geam la bazin doar să sar în apă, iar apoi să spun că mă doare burta pentru a pleca acasă. Deci, nu mă antrenam, dar apoi, în timpul curselor, îmi spulberam rivalii. Da! Asta a fost talent. Dar a ținut până la 12, 13 ani. Apoi, n-a mai mers așa. A trebuit să încep să muncesc din greu și să nu mă mai dau accidentat ca să fen­tez antrenamentele. Sincer, n-aș spune că am făcut mari sacrificii pentru că, vor­bind sincer, ce fac acum e ce îmi doresc să fac. De aceea, nu mi se pare că renunț la ceva. Practic, muncesc pentru a ob­ține ceva. Așa că unele lucruri pe care alții consideră că le-am pierdut, cum ar fi timp liber, activități sociale, eu, de fapt, niciodată n-am avut nevoie de ele.
*Despre timpii săi la antrenamente – Așa cum am mai spus, nu m-ar deranja să spun în presă ce timpi scot la an­tre­namente, dar cred că antrenorul meu m-ar „ucide“ (n.r. – râde). Aici, la Lima, am fost bine odihnit, n-am avut așa de multe antrenamente dure înaintea curselor.
*Cum se împacă, mai nou, cu ideea că e faimos – În ceea ce privește cele­bri­tatea, trebuie să o accept. Să fiu conști­ent că e o nouă viață. Iar succesul vine cu celebritatea. Dacă vrei să fii bun la ceva, trebuie să accepți că vor interveni și alte lucruri. Mă refer la recunoaștere, un pic de celebritate, oamenii te vor recunoaș­te pe stradă, vor să facă poze cu tine. Toate aceste lucruri trebuie să le accept. Eu vreau să fiu cel mai bun al tuturor tim­purilor, așa că trebuie să accept tot ce vine „la pachet“ cu acest succes.
*Ce îl motivează zi de zi – Ideea de a fi cel mai bun al tuturor timpurilor și de a atinge acest statut în cel mai scurt timp posibil. Vreau să fiu campionul lumii, un campion de necontestat! Acestea sunt lucrurile care mă motivează ocazional. De pildă, când mă mai plictisesc la antre­namente. Dar ceea ce mă motivează cu adevărat, în permanență, zi și noapte, când nu vreau să mă trezesc devreme pentru antrenament sau când apa e rece la bazin e, pur și simplu, obsesia mea. Obsesia mea de a fi cel mai bun, cel mai rapid. E ceva pe care l-am avut mereu în mine. Și, din fericire, am toate resursele necesare pentru ca această obsesie să devină realitate. Nu știu unde am auzit vorba asta, dar spune așa: Gasește-ți ob­sesia și urmărește-o fără milă! Asta fac eu. Sunt dispus să fac sacrificiile ne­ce­sare pentru obsesia mea, sunt dispus să muncesc din greu, nu doar din greu, dar cu cap, la modul inteligent. De aseme­nea, am încredere deplină în stafful meu, în oamenii care îmi compun programul de antrenament.
*Despre rivalii săi la nivel mondial – Vreau să am cât mai mulți rivali. Vreau ca oamenii să-mi doboare recordul mon­dial, vreau ca eu să dobor acel record din nou și vreau să intru în apă cu deținătorii de recorduri. Nu pot să spun dacă cineva îmi va depăși recordurile, dar pot pro­mite că eu îmi voi îmbunătăți timpii. Eu nu mă gândesc la recordurile mondiale. Înainte de a-l stabili pe cel de la 100 de metri liber, la Roma, nu m-am gândit că recordul actual stă în picioare de 13 ani și că doar cineva cu adevărat special îl va doborî. Nu m-am gândit așa. M-am gân­dit doar că vreau să scot cel mai bun timp posibil. Știam că sunt capabil de a atinge timpul pe care l-am și scos. Iar acel timp s-a întâmplat să fie noul record mondial. Dar, repet, nu caut recordurile mon­diale neapărat. Noi, eu și echipa mea, știm că eu am potențial, că pot pro­gresa, așa că, da, aștept provocările!

O vară de vis Mondialele de la Budapesta
*Aur la 100 de metri liber
*Aur la 200 de metri liber

Europenele de juniori de la Otopeni
*Aur la 50 de metri liber
*Aur la 100 de metri liber
*Aur la 200 de metri liber
*Aur la ştafetă 4×100 de metri liber masculin
*Argint la ştafetă 4×100 de metri mixt

Europenele de seniori de la Roma
*Aur la 100 de metri liber
*Aur la 200 de metri liber

Mondialele de juniori de la Lima
*Aur la ştafetă 4×100 de metri liber masculin
*Aur la 200 de metri liber
*Argint la ștafetă mixtă 4×100 metri liber
*Aur la 100 de metri liber.