DAS DEVA: De astăzi, devenii pot depune cereri pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței şi a suplimentului pentru energie
Magdalena Șerban
Persoanele vulnerabile pot primi un ajutor pentru încălzirea locuinței în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024 și un supliment pentru energie (pe întreaga perioadă a anului) pentru acoperirea integrală sau parțială a facturii de energie. Reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva aduc lămuriri.
Cine poate beneficia de ajutor
Ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2023 – 2024 se acordă consumatorilor vulnerabili care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure. Sprijinul se acordă diferențiat, în funcție de venit, iar compensarea se face la valoarea de referință prevăzută de lege, mai exact: 250 lei/lună pentru gaze naturale; 500 lei/lună pentru energie electrică și 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri. Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru o singură locuință – locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință. De asemenea, persoanele din categoria celor amintite anterior pot beneficia, pe întreg parcursul anului, de un supliment pentru energie, în sumă fixă: 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică; 10 lei/ lună pentru consumul de gaze naturale; 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri. Dacă singura sursă de energie utilizată este energia electrică, atunci cuantumul suplimentului va fi de 70 lei/lună.
Ce acte trebuie depuse
Cererile și documentele justificative pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței și suplimentului pentru energie se depun începând de astăzi, 23 octombrie 2023, în clădirea Pieței Centrale Deva, etaj 1, Birourile nr. E22 și E24, de luni până joi, între orele 8:00 – 11:00 și 14:00 – 16:00 și vineri, între orele 8:00 – 11:00. Prin excepție, persoanele care beneficiază de ajutor social și alocație pentru susținerea familiei vor depune cererile la Direcția de Asistență Socială Deva, etaj 1, Compartiment Ajutor Social, Beneficii Locale, după același program. Persoanele care depun cereri și documentele justificative până în data de 20 noiembrie 2023 vor beneficia de ajutorul de încălzire pe toată perioada sezonului rece. Sunt necesare: acte de identitate pentru toți membrii familiei; certificat de căsătorie/deces/sentință de divorț; adeverință sau orice alt document care să ateste veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii (se declară toate veniturile realizate, inclusiv bonuri de masă, indemnizații de șomaj, indemnizații speciale, venituri din activități agricole etc.); document din care să rezulte calitatea de proprietar/chiariaș/comodatar al locuinței, clauză de întreținere, uzufruct viager, habitație viageră (în cazul contractului de închiriere, se prezintă dovada înregistrării la ANAF); factură de furnizare a energiei electrice, gazelor naturale; adeverință eliberată de Asociația de Proprietari privind numele, prenumele și numărul persoanelor care locuiesc în imobil (în cazul solicitanților care locuiesc la casă, informațiile sunt identificate de DAS Deva); cerere-declarație pe propria răspundere (formularul poate fi descărcat de pe https://dasdeva.ro, Secțiunea Copii și Familie); acord cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal (poate fi descărcat de pe https://dasdeva.ro, Secțiunea Copii și Familie); alte acte doveditoare privind componența familiei, acolo unde este cazul (ex.: adopție, plasament, tutelă/curatelă, soț sau soție declarați dispăruți, arestați preventiv sau care execută pedepse privative de libertate etc.).
Ce bunuri duc la excluderea acordării ajutorului
Bineînțeles, legislația prevede și o serie de condiții ce trebuie îndeplinite de către solicitanții ajutorului de încălzire. Pe lângă nivelul veniturilor, legea ia în considerare și bunurile deținute. Astfel, nu pot beneficia de ajutor de încălzire persoanele care dețin clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești; terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp (în zona urbană), respectiv 2.000 mp (în zona rurală) – cu excepția terenurilor din zone colinare sau de munte care nu au potențial de valorificare prin vânzare/construcție/producție agricolă. Tot aici intră și deținerea unor bunuri mobile (dacă acestea sunt în stare de funcționare): autoturism/autoturisme și/sau motocicletă/motociclete mai vechi de 10 ani (în afara celor adaptate pentru persoane cu dizabilități sau destinate transportului acestora, precum și cele pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile); mai mult de un autoturism/motocicletă cu vechime mai mare de 10 ani; autoutilitare, autocamioane, rulote, autobuze, microbuze; șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi; utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată; utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale; utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrare a lemnului acționate hidraulic, mecanic sau electric. De asemenea, nu pot beneficia de ajutor de încălzire persoanele care au depozite bancare cu valoare mai mare de 3.000 lei (cu excepția dobânzii), precum și persoanele care dețin suprafețe de teren, animale și păsări cu valoare netă de producție anuală mai mare de 1.000 euro (pentru persoane singure), respectiv 2.500 euro (pentru familii). Informații suplimentare pot fi solicitate la numerele de telefon ale Direcției de Asistență Socială Deva – 0755.878.814 și 0254.218.030/ Tasta 1 (Biroul Beneficii Sociale), în timpul programului de lucru.