Darul moţilor pentru Naţiunea Română

Sorina Popa

Astăzi, are loc dezvelirea bustului lui Avram Iancu în Sala Transilvania din sediul Guvernului României. Lucrarea a ajuns deja în sediul executivului, iar astăzi va fi organizat momentul oficial. Moţii spun că acesta este darul lor pentru Naţiunea Română.

Un memorandum
O delegaţie din Brad, condusă de primarul Florin Cazacu va participa la acest eveniment emoţionant. Moţii merg în număr mare, peste 100 de persoane, mândri de faptul că bustul eroului Avram Iancu este amplasat în sediul guvernului în sala unde până recent se ţineau chiar şedinţele executivului. Ideea ca un bust al Crăişorului să fie aşezat în sediul guvernului a avut-o Florin Cazacu în urmă cu doi ani. Iată că aceasta a fost pusă în practică în anul Centenarului. Pentru asta, a fost aprobat un Memorandum de către executiv, şi s-a acceptat ca bustul lui Avram Iancu să intre în patrimoniul statului român.

Sfinţire la Ţebea
„În Pantheonul Moţilor de la Ţebea, locul sfânt unde îşi doarme somnul de veci Crăişorul Munţilor, în urmă cu câteva zile a fost oficiată slujba de sfinţire a bustului lui Avram Iancu. Opera de artă realizată de artistul plastic Ioan Vasile Grama este un proiect al Asociaţiei Brad Mileniul 3, susţinut financiar de Consiliul Judeţean Hunedoara, Consiliul Local Brad şi mulţi alţi donatori buni români. Dezvelirea statuii va avea loc în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Guvernului României în prezenţa membrilor guvernului, parlamentari, oficialităţi şi invitaţi. La eveniment vor participa şi primari din zona Bradului şi din judeţul Alba, consilierii locali ai municipiului Brad, alături de cei care au susţinut proiectul. Evenimentul festiv, organizat în contextul Centenarului Marii Uniri, va cuprinde şi un moment artistic al Ansamblului folcloric Doina Crişului al Casei de Cultură Brad. Invitata specială este solista Veta Biriş. Avram Iancu, Erou al Naţiunii Române, trebuie să fie un model de luptător pentru toţi cei ce conduc destinele României. Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost posibilă şi datorită sacrificiului moţilor şi luptei revoluţionarilor de la 1848, pentru drepturi şi identitate naţională, conduşi cu vitejie de Avram Iancu”, a declarat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.
Edilul şef al Bradului a mai declarat că, după evenimentul festiv de la sediul guvernului, delegaţia brădeană va merge la Catedrala Mântuirii Neamului, unde va susţine un concert ad-hoc de colinde.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.