Sport

Daria, o minte rapidă şi strălucitoare

Ciprian Marinuţ

Şahista Daria Vişănescu (foto) a făcut din nou dovada talentului său excepţional, câştigând medalia de bronz la categoria 14 ani, în cadrul Campionatelor Europene pentru juniori la şah rapid, care s-au încheiat, ieri, la Subotica (Serbia).

Campionatul gândirii active

Şahista din Petrila, care are dublă legitimare la Clubul de Şah Deva şi CS Medicina Timişoara, a urcat pe podium, deşi nu s-a pregătit special pentru acest campionat de şah activ (rapid). Daria a câştigat primele trei runde în faţa unor adversare din Serbia şi România, după care a remizat cu rusoaica Daria Krotiuk. A urmat un pas total greşit în runda a V-a, în care Daria a fost învinsă de Sara Jovanovic, din Bosnia Herţegovina care, de altfel, a şi câştigat turneul cu opt puncte din nouă posibile. Daria a dres busuiocul cu alte trei victorii şi putea încheia campionatul pe locul secund, însă, în ultima rundă a pierdut în faţa sârboaicei Adela Velikic, jucătoare mult mai slab cotată. Românca a strâns astfel doar 6,5 puncte din nouă posibile şi a fost devansată de Sara Jovanovic din Bosnia Herţegovina, cu 8 puncte, şi rusoaica Daria Krotiuk cu 7,5 puncte. „Clubul Medicina Timişoara nu a prea fost de acord ca Daria să meargă la aceste Europene, însă, până la urmă, a acceptat la insistenţele jucătoarei. De altfel, înainte de turneu, Daria nu s-a pregătit special pentru şah rapid, ci a exersat deschideri şi a lucrat la partea teoretică cu marele maestru Szabo Gergely”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva.

Performanţă valoroasă

Oficialul clubului devean consideră totuşi că rezultatul certifică o dată în plus talentul excepţional al Dariei. „Medalia nu e o surpriză, întrucât Daria e campioană naţională la şah rapid, la blitz şi la dezlegări. Performanţa putea fi mai strălucitoare, dacă nu pierdea copilăreşte în ultima rundă cu o jucătoare din Serbia, mult mai slab cotată. Rezultatul e totuşi mulţumitor, pentru că Daria nu s-a pregătit special pentru şah rapid şi blitz, ci în ultima săptămână, a exersat deschideri şi a lucrat la partea teoretică. Clubul Medicina Timişoara nu a prea vrut să o lase la acest Campionat European, însă pentru că Daria şi-a dorit foarte mult să meargă, au fost de acord. Oricum, obiectivul ei major în acest an este obţinerea de medalii la campionatele Europene şi Mondiale, care vor avea loc în toamnă”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de şah Deva.

La Campionatele Europene pentru juniori la şah rapid, desfăşurate la Subotica (Serbia), între 9 şi 12 iulie, sportivii români au obţinut 10 medalii: trei de aur, patru de argint şi trei de bronz. Medaliile de aur au fost cucerite de Mihnea Costachi (băieţi 10 ani), Alexandru Dragomirescu (B18), Codruţa Copilu (F10). Cele patru de argint au fost cucerite de Mircea Tălu (B8), Radu Toma (B12), Vlad Stegariu (B16) şi Adrian Petrişor (B18), iar cele trei de bronz, de Marian Sandu (B10), Ştefan Tomici (B14) şi Daria Vişănescu (F14).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura