Sport

Daria „dublează” talentul cu multă muncă

Ciprian Marinuţ

Şahista Daria Vişănescu (foto, 14 ani) a ajuns la momentul în care calităţile native şi cei nouă ani de studiu cu antrenori „obişnuiţi”, ce i-au adus numeroase performanţe, trebuie completate cu o pregătire ştiinţifică, cu mari maeştri. „Micuţa Kasparova” a renunţat astfel la parteneriatul cu CS Politehnica Iaşi şi a început o nouă colaborare, tot cu dublă legitimare, cu Clubul Sportiv Studenţesc „Medicina“ Timişoara, multiplu campion naţional.

De la muzică după ureche, la simfonii

Şahista din Petrila, cea mai tânără maestră FIDE din ţară, care e legitimată la Clubul de Şah Deva, este recunoscută ca un mare talent al sportului minţii, iar cluburile puternice au devenit interesate să investească în ea. După Politehnica Iaşi, care i-a propus şi a obţinut o colaborare în perioada mai 2009-mai 2010, acum o ofertă tentantă de colaborare a venit de la Clubul Sportiv Studenţesc „Medicina” Timişoara, club abonat la câştigarea titlurilor de campion naţional. „Am discutat cu părinţii Dariei şi cu cei din Federaţie şi am convenit că oferta e perfectă, pentru că Daria are numai de câştigat. De la 1 iunie, va avea dublă legitimare CS Deva – CS „Medicina“ Timişoara şi va fi sprijinită financiar şi cu antrenori, de cele două cluburi şi de Federaţie. Va participa la turnee puternice, va beneficia de antrenori, cu rang de mare maestru şi va avea un program de pregătire ştiinţifică. Costurile participării la campionatele mondiale şi europene vor fi suportate de clubul din Timişoara şi de Federaţie. Antrenamentele se vor desfăşura la Deva, iar parteneri vor fi şahiştii noştri Iuliu Hegheduş şi Cosmin Tătăruşanu. Totul va fi însă supervizat de marele maestru Szabo Geza, din Timişoara, căpitanul echipei naţionale, care va veni, cel puţin lunar, la Deva. Trebuie să aprofundeze teoria, ca să poată obţine avantaj şi din deschideri şi din jocul de mijloc. Schimbarea e ca şi cum în muzică ar trece de la cântatul de piese disco, după ureche, la interpretarea unor simfonii, pe baza unor partituri”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva.

Daria a confirmat că merită să se investească în talentul ei şi prin câştigarea, pentru al doilea an consecutiv, a competiţiei feminine de şah din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, desfăşurate, în week-end, la Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura